Bulgária is betiltotta a génmódosított kukorica termesztését!

Szófia-Budapest, 2011. február 3: Újabb országgal bővült a génmódosított növények termesztését ellenző EU tagállamok sora. Szerdán Bulgária is betiltotta a MON810-es génmódosított kukorica termesztését - adta hírül a Magyar Természetvédők Szövetsége.

„Bolgár civil szervezetektől kaptuk a nagyszerű hírt, hogy szerdán a bolgár minisztertanács kihirdette a MON810 génmódosított kukorica fajtacsoportra a termesztési tilalmat. Ezt azóta internetes hírforrások is megerősítették [1]” - jelentette ki Fidrich Róbert, a Magyar Természetvédők Szövetségének programfelelőse.
„A bolgár tilalom kiváló példája annak, hogy a civil szervezetek összefogásával és kitartó munkájával, az egészségi, környezeti és társadalmi kockázatokat bemutató tudományos érvek felhasználásával, valamint a gazdatársadalom, a fogyasztók és a közvélemény mozgósításával elérhető a siker. Különösen fontos ez egy olyan időszakban, amikor az Európai Bizottság az engedélyezés lazításával és felgyorsításával kívánja ránk kényszeríteni a génmódosított élelmiszereket” - hangsúlyozta Fidrich Róbert.

Az EU jogszabályok által biztosított védzáradék kihirdetésének lehetőségével korábban már Ausztria, Magyarország, Franciaország, Németország és Luxemburg is élt. Hozzájuk sorakozott fel a szerdán bejelentett döntéssel Bulgária, ezáltal hatra növelve azon tagállamok sorát, amelyek betiltották a MON810-es génmódosított kukorica termesztését.

Magyarország hat éve, 2005 januárjában hirdette ki a MON810-es génmódosított kukorica fajtacsoport termesztési tilalmát. Időközben az Európai Bizottság 2006/2007-ben, majd 2009-ben is szerette volna feloldatni a magyar moratóriumot, de széles körű nemzetközi összefogással sikerült magunk mellé állítani az EU tagállamok túlnyomó többségét [2], így hazánkban továbbra is érvényben maradhat a génmódosított kukorica termesztési tilalma.


[1] http://www.blackseagrain.net/about-ukragroconsult/news-bsg/bulgaria-imposes-ban-on-mon-810-genetically-modified-maize
[2] A magyar védzáradék feloldását először 2006 őszén kezdeményezte az Európai Bizottság. Ekkor a magyar moratóriumról szóló miniszteri rendeletet ötpárti konszenzussal elfogadott országgyűlési határozat is megerősítette. 2007. február 20-án Brüsszelben, a Környezetvédelmi Tanács ülésén a tagállamok leszavazták a Bizottság javaslatát.
2009 januárjában a Barroso vezette bizottság ismételten kezdeményezte a MON810-es kukorica osztrák és magyar tilalmának feloldását. A javaslatot 2009. március másodikán a tagállamok minősített többséggel elvetették. Az európai parlamenti választások után Barroso vezetésével újjáalakult Európai Bizottság cinikus módon pontosan egy évvel a MON810-es kukoricával kapcsolatos kudarc után, 2010. március 2-án kihirdette az Amflora génmódosított kukorica termesztésének engedélyét. Az Amflora burgonyára tavaly tavasszal Ausztria, Luxemburg és Magyarország is termesztési tilalmat hirdetett ki. Ezen felül Magyarország az Európai Bíróságnál is bepanaszolta a Bizottságot, kifogásolva, hogy az engedélyezés során nem vette figyelembe a tagállamok véleményét. A keresethez időközben Ausztria, Luxemburg és Franciaország is csatlakozott.