Több energiahatékonyságra forduló forrást az EU alapokból!

A Bankfigyelő Hálózat állásfoglalása az Európai Bizottság új költségvetési javaslatával kapcsolatban


Budapest-Brüsszel, 2010. október 21: Az Európai Bizottság október 19-én nyilatkozatot adott ki a 2014-2020-as időszak uniós költségvetésével kapcsolatban. A közpénzek felhasználását vizsgáló Közép-Kelet-Európai Bankfigyelő Hálózat (Bankfigyelő) a büdzsé ismertetését követően felszólította az Európai Bizottságot és a tagállamokat, hogy kötelezzék el magukat a tiszta energia EU alapokból történő támogatása mellett Közép- és Kelet-Európában. [1]
A jelenlegi, 2007-2013-as költségvetési időszakról egy korábbi Bankfigyelő kutatás kimutatta, hogy a tíz új tagállam az összes rendelkezésükre álló EU alapok mindössze 2,4 százalékát (4,2 miliárd eurót) költötték energiahatékonyságra és megújuló energiaforrások felhasználásának támogatására. [2]

Markus Trilling, a Bankfigyelő és a Föld Barátai Európa EU alapokért felelős koordinátora elmondta: „Az Európai Bizottságnak a következő időszak uniós költségvetésére vonatkozó bejelentése arra enged következtetni, hogy rugalmasabb büdzsét vár el a Bizottság, amely a »váratlan eseményekre« is képes reagálni. Az éghajlatváltozás problémája azonban már jóval a jelenlegi költségvetési milliárdok elosztása előtt nyilvánvaló volt Európa számára, mégsem láttunk azóta sem semmilyen szándékot a tiszta energia – energiahatékonyság és megújuló energia projektek – támogatására.”

"Most a Bizottságon és az új tagállamokon a sor, hogy levonják a tanulságokat a múltból és a jelenből. Az uniós költségvetés körül várható csatározások közepette is szükség van egy alapvető elköteleződésre a tiszta energia támogatásának jelentős növelése mellett, ami előmozdítaná az alacsony szénintenzitású gazdaság kialakítását, és jó hírrel szolgálna a foglalkoztatás és a környezet szempontjából. Miközben az energiahatékonyság és a megújuló energiaforrások nem igazán kapnak szerepet a Bizottság friss nyilatkozatában, mindenképpen biztató, hogy a Bizottság arról beszél, hogy a jövőben költségvetési forrásokból támogatni kell a zöld technológiákat és szolgáltatásokat minden EU-s szakpolitikán keresztül.”

Dönsz-Kovács Teodóra, a Magyar Természetvédők Szövetségének programvezetője hozzátette: „Az alacsony szénintenzitású gazdaság kialakítását előmozdító intézkedések során rangsorolni kell a támogatáspolitikát: mindenképpen az energiatakarékosságot szolgáló rendelkezéseknek kell elsőbbséget élvezniük, ezt követhetik az energiahatékonysági intézkedések, végül a megújuló energiaforrások felhasználása. Egyszersmind differenciálni kell a megújuló energiaforrásokat is: azok közül csak a kis léptékű, helyi erőforrásokra alapozott, a helyi energiaellátást szolgáló megoldások támogathatók.”

[1] Az Európai Bizottság nyilatkozata a költségvetéssel kapcsolatban
[2]  A Bankfigyelő tanulmánya