Alternatív Nobel-díjat kapott a Föld Barátai nemzetközi hálózat elnöke

Idén ismét kiosztották az Alternatív Nobel-díjat. 2010-ben az alulról jövő, civil kezdeményezések képviselői részesültek az elismerésben, köztük a nigériai Nnimmo Bassey, a Föld Barátai nemzetközi hálózat elnöke.
A világ legnagyobb környezetvédelmi szervezetének elnöke rámutatott az olajkitermelés környezeti és társadalmi költségeire. Munkásságával Nigériában és világszerte erősítette a környezetvédelmi mozgalmat. Bassey továbbá fáradhatatlanul állt ellen a multinacionális vállalatok okozta környezeti pusztításnak és a helyi emberek kizsákmányolásának.

Nnimmo Bassey szerint ez a díj a közösségek által folytatott igazság érvényesítését és a környezeti igazságosságért vívott küzdelmét jelenti. A Föld Barátai nemzetközi hálózat elnöke szeretné, ha a jövőben befejeződnének az olajóriás cégek által elkövetett vállalati bűncselekmények.

A díjat olyan személyeknek és szervezeteknek ítélik oda, akik többek között a környezetvédelem, az emberi jogok, a mindennapi élet megkönnyítéséért és az élet minőségének javításáért harcolnak. A díjazottak a mai világproblémákra adnak alternatív válaszokat és meg is valósítják elképzeléseiket.