Megjelent a MOL Éves Jelentésének a Magyar Természetvédők Szövetsége által értelmezett, alternatív kivonata

Budapest, 2010. szeptember 7: A Magyar Természetvédők Szövetsége (MTVSZ) a tavalyi év után ismét megjelentette alternatív éves jelentését a Magyar Olaj és Gázipari Nyrt. (MOL) tevékenységével kapcsolatban. A jelentés készítése során a cég 2009-es gyakorlati működése, a vállalat szempontjából legfontosabb események, illetve a fenntarthatósági szempontból leginkább érdekes esetek értékelése történt meg.
A jelentés ismerteti a vállalat kommunikációját, zöld szempontjait, törekvéseit, valamint kihívásokra adott válaszait, melyek a kommunikáció szintjén mindenképpen javulást mutatnak a tavalyi évhez képest. Bővebb és a fenntarthatóság szempontjából értelmezhető megfogalmazások már megjelennek a vállalat kommunikációjában, de sajnos ellentmondások is találhatóak ezen a téren. Mindenképpen elismerést érdemel azonban a cég honlapján található következő mondat: „A legtöbb nyersanyag-kitermelő és feldolgozóipari vállalathoz hasonlóan az olajipar is jelentős hatással van a környezetre.”

A jelentés második részében részletesen ismerteti a 2009-es évben történt eseményeket, és ezeket értékeli is. Itt kiemelt figyelmet kapott:
- a belső politikák értékelése, ahol a javulás ellenére továbbra is ellentmondások és a papíron megfogalmazott célok gyakorlati megjelenésének hiányossága jellemző,
- a Nabucco gázvezeték kapcsán kifejtett tevékenység, ahol a Mol a Nabucco konzorcium tagjaként maga is sokat tesz azért, hogy a projekt hosszú távon fenntarthatatlan irányba terelje a magyar energiaellátást,
- a stratégiai gáztárolók építése körül fellelhető visszásságok értékelése,
- a külföldi befektetések és a Nabucco gázvezetékkel kapcsolatos döntések közötti összefüggések, illetve a horvát olajvállalatban való tulajdonszerzés körüli ügyek bemutatása,
- a Mol orosz cégekkel való kapcsolatainak bonyolult rendszere,
- az energiaügyi kérdések értékelése, ahol a külföldi kapcsolatrendszer, illetve a belföldi geotermikus energia hasznosítása kapcsán jogi vita alakult ki.

A jelentés visszatekint a tavaly megjelent alternatív éves jelentés legproblémásabb ügyeire is. Végül kitekintésképpen egy esettanulmány ismerteti a Magyar Természetvédők Szövetsége által kezdeményezett éghajlatvédelmi törvényt és a Mol ebben játszott szerepét.

„A tavalyi év után öröm volt újra nekilátni az alternatív jelentés elkészítésének, hiszen a 2009-ben megjelentetett kiadványunk elindított valamit a vállalaton belül és ennek a fejlődésnek az értékelése érdekes kihívást jelentett. Az idei kiadvány hangsúlyosabban fókuszál a gazdasági és a politikai eseményekre, amelynek elsősorban a Nabucco gázvezetékben való aktív Mol részvétel az oka. A Magyar Természetvédők Szövetsége véleménye szerint az épülő gázvezetékek egyike sem képes hosszú távon kezelni a gázellátási problémákat, mely problémák gyökereire az energiatakarékosság, az energiahatékonyság és az egyre növekvő megújuló energiahordozókra való átállás lehet csak a válasz. Éppen ezért különösen nehezményezzük, hogy három közbank a tegnapi napon megbízólevélben vállalta, hogy adott esetben 4 milliárd euróig biztosítanak kedvezményes hitelt a projekt részére. (1)” – mondta Fazekas László, a Magyar Természetvédők Szövetsége bankfigyelő csoportjának programfelelőse, a MOL Alternatív Fenntarthatósági Jelentés szerzője.

(1)
http://index.hu/gazdasag/vilag/2010/09/07/tovabb_csuszik_a_nabucco/

Innen letölthető a teljes Mol Alternatív Fenntarthatósági Jelentés