Azonnali döntést sürgetnek civilek a cianidos bányászat betiltása érdekében

Több mint 100 környezetvédő civil szervezet követeli az EU környezetvédelmi biztosától az azonnali lépéseket


Budapest, 2010. szeptember 9: A tegnapi napon 106 civil szervezet és 10 alternatív Nobel díjas  küldött levelet az EU környezetvédelmi biztosának, Janez Potoèniknak, hogy az Európai Parlament által hozott májusi döntés értelmében tegyen lépéseket a cianidos bányászati technológia betiltása érdekében. A nyílt levél aláírói azt is kérik, hogy az ügyben átlátható és a részvételt biztosító folyamatok induljanak el.
Az elmúlt időszakban egyre nagyobb a nyomás a cianidos bányászati technológiák betiltása kapcsán. Ennek az eredményeképpen került az európai parlament elé egy javaslat, mely szerint 2011-től tilos lenne ennek a technológiának a használata az EU területén. Ezt a javaslatot 2010. május 5-én az Európai Parlament hatalmas többséggel fogadta el (488 igen, 48 nem, 57 tartózkodás), azon érvelés mentén, hogy csak így lehet „biztonságosan megőrizni a vízkészleteinket a bányászatból származó cianidos szennyezéstől” (1).
Ezzel együtt az elfogadott javaslat kiemeli, hogy a biztonságos működésre nagyobb hangsúlyt kell fektetni a jövőben, illetve, hogy a tagállamok a tiltás életbe lépése előtt sem direkt, sem indirekt formában ne támogassák a cianidos technológiát használó beruházásokat az Unió területén és azon kívül sem. A döntést természetesen a civilek és a javaslatot támogató európai parlamenti képviselők is nagy örömmel fogadták. Sajnos azonban az EU környezetvédelmi biztosa a bányaipari érdekek mellé állt és visszautasította a parlamenti döntés jogszabállyá való formálásának lehetőségét és a civilek hozzá intézett kéréseit.

„Komoly aggodalomra ad okot, hogy míg a nemzetközi civil szervezetek proaktív egyeztetési szándékát semmibe vette a biztosi hivatal, a bányaipar egyes szereplőivel a színfalak mögött egyeztetett. Véget kell vetni annak a gyakorlatnak, hogy amikor konkrét környezetvédelmi intézkedések megtétele szükséges, akkor a döntéshozók hezitálnak és menekülő utakat keresnek”- nyilatkozta Szegfalvi Zsolt a Greenpeace Magyarország ügyvezetője.

A tegnap megküldött nyílt levélben (2)  a civilek ismét felhívják a biztos figyelmét arra, hogy a parlamenti döntésnek és a józan észnek megfelelően a cianidos technológia betiltásának folyamatát indítsa el. A 32 magyar civil szervezet, valamint 10 alternatív Nobel díjas - köztük Bíró András - által aláírt nyílt levélhez Görögországból, Macedóniából, Albániából, Bulgáriából, Csehországból, Németországból, Romániából, Svédországból, az Egyesült Királyságból és Dániából is csatlakoztak szervezetek. Ezen felül érkezett aláírás Argentínából, Peruból és az Egyesült Államokból is, valamint megtaláljuk a levél támogatói között az Afrikai Greenpeace-t is, akik szerint a kontinensnek különösen hasznos lenne egy ilyen európai cianidos technológiát tiltó döntés.

"A világban bekövetkező sorozatos balesetek, a parlamenti döntés elsöprő többsége, a civilek jelen levélben is tapasztalható egysége és a nemesfémek jelentős részének hulladékok feldolgozásából való beszerzési lehetősége mind abba az irányba mutatnak, hogy cianidos technológia betiltása szükséges. Ezen felül egy korábbi konferencián maga az EU környezetvédelmi biztosa jelentette ki, hogy nem szabad félnünk egy káros technológia betiltása kapcsán a munkahelyek megszűnésétől, hiszen azt az új technológia munkaerőigénye fogja felváltani. Reményeim szerint a biztos úr él a lehetőséggel, hogy ezt a vélekedését a cianidos bányászati technológia kapcsán a gyakorlatban is bemutathassa.” - mondta Fazekas László, az aláírók között is megtalálható Magyar Természetvédők Szövetségének programfelelőse.

(1) http://www.europarl.europa.eu/news/expert/infopress_page/064-74150-125-05-19-911-20100505IPR74149-05-05-2010-2010-false/default_hu.htm

(2) A nyílt levél innen letölthető