Az Európának szánt agroüzemanyagok elveszik Afrika termőföldjeit

Budapest, 2010. augusztus 30: A Föld Barátai nemzetközi szervezet új tanulmánya szerint az európai bioüzemanyag igények kielégítése érdekében történő afrikai területszerzés mértéke egyre aggasztóbb.[1] A 11 afrikai országot vizsgáló kutatás bemutatja, hogy a külföldi vállalatok által, főleg az európai piacra szánt agroüzemanyag-termelés céljából megszerzett földek összesen 5 millió hektárnyi, kb. Dánia méretű területet tesznek ki a fekete kontinensen. Ez a gyakorlat egyre általánosabb, melyben a fő szerepet az európai vállalatok játsszák.

Az "Afrika: aki kapja, marja" című tanulmányból kiderül, hogyan veszik el a helyi közösségektől a földjeiket, továbbá, hogy a térségben igen gyenge a helyi közösségi  földtulajdon jogi védelme. Az erdőket és a természetes növényzetet kipusztítják, a bioüzemanyagok pedig az élelmiszer-növényekkel versengenek a mezőgazdasági területekért.

A tanulmány szerint még több termőföld felvásárlásra lesz szükség az agroüzemanyag előállítására, ha az Európai Unió teljesíteni kívánja azt a célkitűzését, miszerint 2020-ra a közlekedési üzemanyagok 10%-át megújuló energiaforrásokból szeretné előállítani.

Kutatásunk azt mutatja, hogy Európa agroüzemanyagok iránti igénye a fő mozgatórugója az afrikai területfoglalásoknak. A helyi közösségek körében egyre nagyobb az éhínség és az élelmiszerhiány, csak azért, hogy Európa meg tudja tankolni az autóit. Az EU-nak azonnal felül kellene vizsgálnia az agroüzemanyag-előállításra vonatkozó irányelveit. Európának inkább a környezetbarát mezőgazdaságba kellene befektetnie, és csökkenteni kellene a közlekedésre használt energiát – jelentette ki Fidrich Róbert, a Magyar Természetvédők Szövetsége - Föld Barátai Magyarország programfelelőse.

Egy kiszivárgott világbanki jelentés, amely a széles körű területfoglalásokkal foglalkozik[2],  összhangban van ezzel a tanulmánnyal, azt állítva, hogy a helyi közösségekkel folytatott egyeztetések nem voltak kielégítők és gyakoriak a földtulajdonoz kötődő konfliktusok. A Világbank eddig elutasította az ellentmondásos befektetések dokumentumainak nyilvánosságra hozatalát.
Tanzániában, Madagaszkáron és Ghánában a helyi lakosok külföldi vállalatok további területszerzései ellen tüntettek.

A bioüzemanyagok térhódítása miatt az afrikai kontinensen az erdőket és a természetes növénytakarót felváltják az üzemanyag-célú növények, elvéve így a területet az élelmiszertermelő gazdaságoktól és konfliktusokat teremtve a helyi lakosokkal a földtulajdon miatt. Valódi mezőgazdasági beruházásokra lenne szükségünk, amelyek lehetővé tennék számunkra az élelmiszerek termelését, a külföldi autókba szánt üzemanyagok helyett  - hangsúlyozta Mariann Bassey, a Föld Barátai Nigéria élelmiszer és mezőgazdaság koordinátora.

Ez csak egy példa arra, hogy Európa milyen mohón használja a világ erőforrásait. A Föld Barátai Európa ezért felszólítja az Európai Uniót, hogy kezdje el számba venni és mérsékelni az EU által világszerte közvetetten felhasznált termőföld-, víz- és nyersanyagok valamint üvegházhatású gázok kibocsátásának mennyiségét. [3]

[1] Innen letölthető az Afrika: aki kapja, marja című teljes tanulmány
Az afrikai agroüzemanyag-célú termelésben résztvevő vállalatok névsora és a területfoglalásokat bemutató térkép: a tanulmány 6. oldalán és mellékletben található (28. oldaltól)

[2] Financial Times (2010. július 27.)

[3] A Föld Barátai Európa EU-nak szóló felhívása