Robin Hood adót azonnal!

A jelenleg is tapasztalt válságot elsősorban a pénzügyi szektor idézte elő, melynek következtében milliók veszítették el munkahelyüket és szegényedtek el még jobban az egész világon, 100 millióval növelve így az éhezők számát. A pénzügyi rendszer területén működő vállalatok évtizedek óta kihasználják a szabályok rendezetlenségét, ezért elsősorban ők a felelősek a válság kialakulása miatt. Megkerülhetetlen, hogy ezen cégek is kivegyék részüket a krízis kezeléséből, melyre véleményünk szerint a pénzügyi tranzakciós adó lenne a legalkalmasabb.

Az úgynevezett Robin Hood adó egy olyan bankokra és különböző befektetési alapokra kivetett adó, amely segítségével milliárdokat lehetne összegyűjteni, hogy aztán ezt az összeget a szegénység és a klímaváltozás elleni küzdelemre lehessen fordítani.

Az adó mértéke akár már 0,005% is lehet, de az átlag 0,05% lenne. Mégis amikor ezt a kis részt milliárdokból hasítjuk le, mely a globális pénzügyi rendszeren (valuták adás-vételénél, derivatív ügyleteknél, részvények kereskedelménél) keresztülhalad nap mint nap, akkor máris hatalmas összegről beszélünk. Természetesen a legjobb lenne egy nemzetközi megállapodás erről az adóról, de amíg ez megszületik máris el lehetne ezt kezdeni, itt Európában. Ezzel meg lehetne állítani a szociális ellátórendszer csökkenését a kontinensen és segítséget jelenthet a szegénység és a klímaváltozás elleni küzdelemben is.

A G20 államok vezetői

A pénzügyi szektor idézte elő a jelenleg is tapasztalt válságot. A szektor folyamatos és exponenciális növekedése - melynek középpontjában a rövid távú spekuláció folyamatos előtérbe helyezése volt - kialakított egy úgynevezett „kaszinó-gazdaságot”. A válság hatására milliók vesztették el munkahelyüket és szegényedtek el még jobban az egész világon, 100 millióval növelve az éhezők számát.
A bankok és a gazdasági rendszer megmentésére dollár milliárdokat teremtettek elő. Ezzel egy időben sem a szociális sem a klimatikus helyzet megoldásában egy lépést sem tettek. A pénzügyi rendszer területén lévő vállalatok évtizedek óta kihasználják a szabályok rendezetlenségét és elsősorban felelősek a válság kialakulása miatt. Véleményünk szerint megkerülhetetlen, hogy ők is kivegyék a részüket a válság kezeléséből.
A pénzügyi tranzakciós adó lenne a legalkalmasabb, hogy ez megtörténjen. Ennek segítségével:
- Olyan alapot lehetne képezni, mellyel a válság okozta szociális krízishelyzeteket lehetne kezelni. Fel lehetne lépni a szegénység ellen, finanszírozni lehetne a szociális ellátórendszereket és segíteni lehetne a klímaváltozás miatt szükséges adaptációt is.
- Hozzájárulhatna egy stabilabb gazdasági rendszer kialakításához, ahol a spekulációs lehetőségek lecsökkennének és nagyobb átláthatóság teremtődne meg.

A korábban tapasztalt üzleti megközelítés nem hozhat megoldást. Éppen ezért sürgetjük, hogy a lehető legközelebbi találkozójukon vezessék be a pénzügyi tranzakciókra vonatkozó adót. A szavak mellett, tetteket is várunk.

Robin Hood adó kampány
Videók a Robin Hood adóról