MTvSz stand a Művészetek Völgyében


A Magyar Természetvédők Szövetsége július 29. és 31. között gazdag programkínálattal színesíti az idén ismét megrendezett Művészetek Völgyét. Az MTvSz éghajlat-tudatossági játszóházzal, éghajlatvédelmi, természetvédelmi, élelmiszerbiztonsági és erőforrás-gazdálkodási kiadványokkal és kiállításokkal, valamint a Klímaőrjárat vetélkedő képregény tárlatával várja a kulturális fesztivál látogatóit. Az érdeklődők több, környezetvédelmet érintő filmet is megtekinthetnek, beszélgethetnek az egyesület munkatársaival, továbbá Beethoven szonátáira, a Vangelis zenéjére csodálhatják meg a bolygónk természeti szépségeiről készült fantasztikus felvételeket.


Részletes program:
A Magyar Természetvédők Szövetségének standja július 29. és 31. között minden nap 10.30-tól 18.00-ig, augusztus 1-jén pedig 10.30-tól 13.00-ig várja az érdeklődőket Kapolcson, a felső iskola udvarán.

Július 29., csütörtök
Tematikus nap: Kitermelő iparágak - a nyersanyagok forrása
11:00 (Kapolcs, felső iskola tanterem) - filmvetítés

Copper age (52 perc)
Zambia, mely annak ellenére, hogy a világ egyik legnagyobb rézbányászatával rendelkezik évről évre jobban szorul külső segítségre. A magánkézben lévő bányák miatt a nyersanyagok kitermelése és exportja nem hoz javulást a helyi lakosoknak.

Mérgező tűz (Poison fire, 12 perc)
A shell nigériai olajtermelésének melléktermékét a gázt egyszerűen elégeti. Teszi ezt annak ellenére, hogy 1969 óta követelik a vállalattól a tevékenység azonnali befejezését, és bár a cég évek óta új és új határidőt tűz ki a gázégetés leállítására ez a mai napig nem történt meg.

A filmek után beszélgetés az MTVSZ munkatársával

Napközben:
Daróczi Csaba diaporámái: A természetvédők ajánlata, hogy szép legyen a napod: Beethoven szonátáira, a Vangelis zenéjére csodálhatjuk a kék bolygó természeti szépségeiről készült fantasztikus felvételeket.

Július 30., péntek
Tematikus nap: Élet a fosszilis energia korszakán túl
11:00 (Kapolcs, felső iskola) - filmvetítés

A hülyeség kora (92 perc)
Hogyan függ össze a fogyasztás-mánia, az egyre szélsőségesebb időjárás és az emberi hülyeség? Egy felforgató film, ami gondolkodásra hív - a saját érdekünkben.

A film után beszélgetés az MTVSZ munkatársával

Napközben:
Daróczi Csaba diaporámái (ld. fent)

Július 31., szombat
Tematikus nap: Élelmiszer-biztonság
11:00 (Kapolcs, felső iskola) - filmvetítés

Gyilkos szójamezők – út az esőerdők pusztításától az európai állatgyárakig (12 perc)
Egy rejtett, pusztító kapcsolat köti össze az Európai Unió nagyüzemi gazdálkodásait Dél-Amerika erdőivel, ahol óriási szójaültetvények miatt pusztul el a vadvilág és fokozódik a klímaváltozás.
A szójaültetvényekhez szükséges területeket úgy teszik elérhetővé, hogy több ezer ember kényszerül elhagyni földjét, így nem tud többé saját magának élelmiszert termeszteni. Az őslakosokat megmérgezik, az erdőket pedig kiirtják.
12 perces filmünk feltárja, hogy milyen hatásai is vannak a dél-amerikai szójatermesztésnek, melyből az európai nagyüzemi gazdaságokat etetik.

A (bio)DaVerzitás-kód (5 perc)
A Meatrix, illetve a Story of Stuff (Tárgyaink története) alkotóinak öt perces rajzfilmje az élet szövedékéről, a Da Vinci-kód történetére alapozva. Sophie és Robert nekiáll kinyomozni, hogy vajon mi áll a jegesmedve rejtélyes halálának hátterében?

Mouth Revolution (Szájforradalom) – animációs (5 perc)
Jópofa animációs film arról, amikor a szájak fellázadnak, és nem hajlandóak bevenni a műkajákat.

A filmek után beszélgetés az MTVSZ munkatársával

Napközben:
Daróczi Csaba diaporámái (ld. fent)