Áthatósági ajánlások az MFB részére

Áthatósági ajánlások az MFB részére
A Magyar Természetvédők Szövetsége és a Közép-Kelet-Európai Bankfigyelő Hálózat javaslatokat készített a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) számára, azzal kapcsolatban, hogyan működhetne átláthatóbban az intézmény.

A Magyar Fejlesztési Bank Részvénytársaság feladata, hogy hitel- és tőkefinanszírozás útján biztosítsa a Kormány közép- és hosszú távú gazdasági stratégiájában meghatározott gazdaságfejlesztési célok megvalósításához szükséges fejlesztési forrásokat az állami részvételt igénylő beruházási és fejlesztési feladatok végrehajtása során. A Bank felett a tulajdonosi jogokat a nemzeti fejlesztési miniszter gyakorolja. A Magyar Állam a központi költségvetés terhére készfizető kezesként felel a Bank által felvett hitelekből és kötvénykibocsátásból, valamint harmadik fél részére vállalt készfizető kezességből és bankgaranciából származó visszafizetési kötelezettség teljesítéséért.

A Magyar Természetvédők Szövetsége és a Közép-Kelet-Európai Bankfigyelő Hálózat  javaslatokat tett, hogyan lehetne egyszerű, de hatékony eszközökkel jelentősen növelni a bank átláthatóságát.

A konkrét javaslatok innen letölthetők