Az Európai Beruházási Bank (EIB) Átláthatósági Politikájának értékelése



2009-ben az EIB meghirdette átláthatósági politikájának felülvizsgálatát, mellyel kapcsolatban civilek véleményét is kikérte. A felülvizsgálat egy korábbi döntés értelmében adott időközönként megtörténik, és civil szervezetek két körben (írásban, majd szóban) fogalmazatják meg véleményüket. A Közép-Kelet Európai Bankfigyelő Hálózat összefogva több más nemzetközi civil szervezettel, közös javaslatcsomagot küldött.


Sajnos azonban ezek szinte egyáltalán nem kerültek bele az anyagba, ami tartalmilag szinte egyáltalán nem változott. A Bank ígéretével ellentétben a nyilvánosságra hozatallal kapcsolatban semmilyen javaslatot nem integrált, pedig ezen a területen van és a folyamat után itt is maradt a legtöbb probléma. A környezeti hatásvizsgálattal kapcsolatban a bank, most már hivatalosan is azon az állásponton van, hogy ezt a dokumentumot a projektgazdának kell nyilvánosságra hoznia, arról azonban nem rendelkezik, hogy ezt hol és milyen formában kell megtennie, így a gyakorlatban ez sajnos csak kevéssé valósul meg.


Általános megjegyzések

Minden Európai Beruházási Bank (EIB) által támogatott tevékenység esetén fontos az átláthatóság kérdése, ami hozzájárul a hitelezési célok eléréshez. Ezen túlmenően azonban csökkenti a korrupció lehetőségét, időben jelzi a társadalmi és a környezetvédelmi problémákat is. Éppen ezért alapvetően fontos, hogy minden projekt esetében megfelelő időben elérhetőek legyenek olyan alapvető dokumentumok, melyekből a társadalom, illetve az érintettek megismerhetik a projektet. Jelenleg az EIB belső politikái nem biztosítja az ezen informácókhoz való teljes hozzáférést amíg a bank meg nem hozta a hitelezéssel kapcsolatos végső döntését. Ezt mindenképpen meg kell változtatni és még a végső döntés előtt legalább 1 hónappal az igazgatósági döntés előtt nyilvánosságra kell hozni ezeket a dokumentumokat. A jelenleg nyilvánosságra hozott dokumentumok közül a projekt összefoglaló nem tartalmaz semmilyen információt a környezetvédelmi és a társadalmi hatásokról. A teljes környezeti hatásvizsgálat csak a hitelkérelemmel kapcsolatos döntés után érhető el, így az EIB által elvégzett környezeti és társadalmi értékelés az egyetlen információs forrás, már amennyiben ez nyilvánosságra kerül. Amennyiben ez nem történik meg, amire nem kevés példát találunk, akkor semmilyen hatásvizsgálati információ nem érhető el a projektről. Ez a gyakorlat az összes közbankot figyelembe véve is egyedül álló és azonnali változtatást követel.
A környezetvédelmi hatásvizsgálat elkészítése a projektgazda feladata, ami megkövetel némi átláthatóságot és társadalmi kapcsolatokat. Sajnos azonban ennek a hatásvizsgálatnak a közzétételét már nem követeli meg a bank a projektgazdától. Ezzel a lehetőséggel sajnos a legtöbb projektgazda “él” is és a gyakran visszautasításra kerül a hatásvizsgálat nyilvánosságra hozatalát sürgető kérés. Ez már csak azért is érdekes, mert a Európai Unión belül is lehetőség van arra, hogy a hivatalos szervektől ki lehessen kérni a környezetvédelmi hatásvizsgálatot. Ezt a gyakorlatot kellene követnie az EIB-nek is. Érdekes a helyzet abban az esetben, amikor az EIB egy másik közbankkal közösen finanszíroz egy projektet, mely közbankok (EBRD, WB) közzé teszi a hatásvizsgálati dokumentumokat. Rendkívül fontos, hogy aktuális környezetvédelemmel kapcsolatos információk a projekt teljes időtartama alatt elérhetőek legyenek, amihez a projektgazda hathatós együttműködése szükséges.
Különösen fontos, hogy a bank vezetésének működése átlátható legyen, melyhez az Európai Tanács által használt rendszert javasoljuk. Nyilvánossá kell tenni a találkozók programját és a jegyzőkönyveket is, természetesen a titkos adatok kivételével. Fontos lenne, hogy a tagállamok által tett egyedi nyilatkozatok is nyilvánosságra kerüljenek.
    A pénzügyi közvetítőkön keresztül folyósított úgynevezett Globális Hitelekkel kapcsolatban a bank még 2008-ban fejezte ki módosítási szándékát, mely sajnos az átalakított belső politikában nem látszott meg. Szükséges lenne, hogy a bank szolgáltasson információt a pénzügyi közvetítők által továbbfolyósított hitelekről. Nyilvánosságra kellene hozni minden EIB által támogatott környezeti hatással rendelkező projektet, függetlenül a pénzügyi közvetítő által vállalt kockázattól. Az ilyen hitelekkel kapcsolatban minden rendelkezésre álló információt nyilvánosságra kell hozni, a kivételek számát pedig radikálisan le kell csökkenteni.

Konkrét értékelés:

- A Bank továbbra sem hozza nyilvánosságra saját környezetvédelmi és társadalmi értékelését még a hitelnyújtásról szóló döntés után sem. Úgy tűnik, hogy más közbankok gyakorlatával ellentétben az EIB-nél erre továbbra is várni kell
- A Nyilvánosságra Hozatali Politika tartalmi elemei bekerültek az Átláthatósági Politika alá.
- Továbbra is csak egy általános projekt-leírást és a környezeti hatásvizsgálat összefoglalóját (amennyiben készül ilyen) hozza a bank nyilvánosságra. Bármilyen más dokumentum csak külön kérésre érhető el. Véleményünk szerint az alapvetően elérhető dokumentumok bővítése az átláthatóság miatt elengedhetetlen lenne, különösen annak tudatában, hogy a „külön” megkért dokumentumok általában olyan későn érkeznek meg, amikor már aktualitását veszti az ügy.
- Habár véleményünk szerint a nyilvánossággal kapcsolatban Uniós szabályok kötik a bankot, szerintük a szabályozás csak az adminisztrációs folyamatokra vonatkozik.
- Az úgynevezett “Global Loan” hitelekkel kapcsolatban továbbra sem érhetőek el részletes információk. Minden ezzel kapcsolatos adatot titkosnak minősítenek, még a környezetre kiemelt hatással lévőket is. A nyilvánosságra hozatal lehetőségét továbbra is átadják a pénzügyi közvetítők kezébe, akik az ilyen irányú kéréseknek ritkán tesznek eleget..
- A projektgazdáktól továbbra is csak a hitel-nyújtásról szóló pozitív döntés után követeli meg a bank a nyilvánosságra hozatali szabályok betartását.
-Az EIB döntéshozatali mechanizmusából fakadóan az ügyvezetés készít egy részletes tájékoztatást az igazgatótanács részére minden projektről, mely továbbra sem nyilvános.
- Az EIB honlapján a hitelfolyósítási döntés előtt most már 3 héttel jelenik meg a projekt (minden közérdekű, minden olyan magánprojekt, ami közbeszerzés-köteles és/vagy környezeti hatásvizsgálat-köteles). Sajnos ez EIB még mindig messze van a többi közbanknál tapasztalt akár 2 hónapos projektmegjelenéstől.
- Az EIB támogatja egy kitermelő iparágakkal kapcsolatos átláthatósági szabályzat megjelenését.
- Semmilyen változás nem történt a különböző Bizottságok és Tanácsok dokumentumainak nyilvánosságra hozatalával kapcsolatban, annak ellenére, hogy a bank előrelépést ígért ebben a kérdésben.