A géntechnológiai ipar megmásítja a valóságot

Egy új tanulmány szerint semmi szükség nincs az EU génmódosítással kapcsolatos jogszabályainak gyengítésére

Brüsszel-Budapest, 2010. május 4: A géntechnológiai ipar állításai, amelyek szerint az EU génmódosítással kapcsolatos jogszabályai kárt okoznak az állattenyésztő és takarmányforgalmazó ágazatnak, hamisnak bizonyultak – adta hírül egy ma megjelent tanulmányra hivatkozva a Magyar Természetvédők Szövetsége.


A hivatalos EU adatokról a Föld Barátai Európa által készített elemzés megerősíti, hogy a jelenlegi jogszabályok működőképesek. A takarmányok kereskedelmének csupán egy piciny töredékét akasztották meg közvetlenül az elmúlt öt évben bekövetkezett génszennyezési esetek. Az európai jogszabályi biztosítékok egyáltalán nem tehetők felelőssé azért, hogy bármiféle kárt okoztak volna az állattenyésztő ágazatnak.

Semmiféle bizonyíték nem támasztja alá azt, hogy Európának lazítania kellene a génmódosítással kapcsolatos jogszabályokon. A biotechnológiai ipar azon állításai, mely szerint a gazdák nem lesznek képesek etetni állataikat, sőt, egyenesen vágóhídra kell küldeni őket, egyszerűen nem igazak. Tanulmányunk rávilágít, hogy agéntechnológiai ipar a politikusok rémisztgetésével próbálja kikényszeríteni a jogszabályok megváltoztatását – hangsúlyozta Fidrich Róbert, a Magyar Természetvédők Szövetsége - Föld Barátai Magyarország programfelelőse.

A biotechnológiai és a takarmányipar azért lobbizik, hogy az EU engedélyezze az élelmiszerekben és takarmányokban az olyan génmódosított növényekből származó szennyezéseket, amelyek nem rendelkeznek forgalmazási engedéllyel az EU területén. Európában ugyanis csak olyan génmódosított élelmiszereket és takarmányokat szabad importálni, amelyek forgalmazási engedélyt kaptak, és tilos az engedély nélküli génmódosított növényekkel szennyezett termékek behozatala – ezt hívják „zéró toleranciának”.

Az ipar azt állítja, hogy az EU génmódosítással kapcsolatos szabályai komoly válságot okoznak, és a gazdák arra kényszerülhetnek, hogy vagy levágják az állataikat vagy hagyják őket éhezni. Ezek az állítások arra alapulnak, hogy a nemzetközi kereskedelem súlyosan megakad, amennyiben takarmányszállítmányokat visszautasítanak, ha azok olyan génmódosított összetevőket tartalmaznak, amelyek nem rendelkeznek európai forgalmazási engedéllyel. Ezen téves információk következtében az Európai Bizottság arra készül, hogy gyengítse a zéró tolerancia szabályt és zöld utat adjon az engedély nélküli génmódosított növényekből származó szennyezésnek.

A Föld Barátai Európa elemzése arra jutott, hogy
- A szennyezett takarmány mennyisége olyan alacsony, hogy nem lehet azt mondani, hogy az EU zéró tolerancia politikája jelentős károkat okozott volna. Az összes takarmányozási céllal (állattenyésztésben és házikedvencek számára) importált szója legfeljebb 0,2 százalékát utasították vissza azért, mert az EU-ban nem engedélyezett génmódosított szennyezést tartalmazott.
- Az ipar állításaival szemben nincs rá bizonyíték, hogy 2009 júniusa óta meggátoltak volna bármiféle, az Egyesült Államokból származó szója importot.
- Az EU-ban nem engedélyezett génmódosított növényekből származó szennyezési eseteknek fő eredete egy ország: az Amerikai Egyesült Államok. A 2004 és 2009 júniusa közötti génszennyezések mintegy 90 százalékáért az USA volt a felelős.
- A génmódosított szója két másik jelentős termelője, Brazília és Argentína, az EU adatok szerint nem okozott egyetlen szennyezési esetet sem.
- Az Egyesült Államoknak is érvényben van egy saját zéró tolerancia politikája. Az egyesült államokbeli hatóságok sem fogadják el az engedély nélküli génmódosított fajták behozatalát.

Az EU génmódosítással kapcsolatos szabályai a lakosság és környezetünk védelmét szolgálják. A zéró tolerancia feloldása az ipari lobbi lecsillapítása érdekében szükségtelen, és azt jelentené, hogy az európai piacot elárasztanánk engedély nélküli és jelöletlen génmódosított növényekkel. Továbbra is biztosítani kell a fogyasztók számára azt a jogot, hogy nemet mondjanak a génmódosított élelmiszerekre és takarmányokra – folytatta Fidrich Róbert.

Háttéranyagok:
1) A No link between animal feed crisis and EU zero tolerance című Föld
Barátai tanulmány letölthető innen.
2) Magyar nyelvű összefoglaló a génmódosítással kapcsolatos EU
jogszabályok fellazítására tett korábbi kísérletekről: Kinek hoznak
hasznot a génmódosított növények? – A biotechnológiai óriáscégek
hizlalása a szegények táplálása helyett, 36-37. oldal.