Génmódosítás-mentes Spanyolországot!


Budapest, 2010. április 15: Magyar környezetvédő szervezetek - csatlakozva spanyol társaik felhívásához - a spanyol nagykövetség előtt szorgalmazták Spanyolország és Európa génmódosítás-mentességét.


Öt méter magas, "génpiszkált" óriáskukoricával, valamint "No quiéro transgénicos!" (Nem kérünk a génmódosított növényekből) feliratú táblákkal vonultak a Magyar Természetvédők Szövetsége, az Egyetemes Létezés Természetvédelmi Egyesület és a Greenpeace Magyarország aktivistái az Európai Unió jelenlegi soros elnökségét adó Spanyolország budapesti nagykövetségéhez. Az akcióval csatlakoztak a spanyol gazdák és környezetvédők által április elején indított kampányhoz, amely most szombaton egy nagyszabású demonstrációban csúcsosodik ki Madridban.

Európában szinte csak Spanyolországban termesztenek génmódosított növényeket. A helyi gazdák és környezetvédő szervezetek évek óta azért küzdenek, hogy hazánkhoz hasonlóan Spanyolország is hirdessen tilalmat a génmódosított kukorica termesztésére. A jelenleg is számos, ezzel kapcsolatos megmozdulás zajlik Spanyolországban.

A spanyol zöld szervezetek sokat segítettek nekünk tavaly, amikor az Európai Bizottság fel akarta oldatni a génmódosított kukorica magyarországi termesztési tilalmát. Nekik is köszönhetjük, hogy végül a spanyol miniszter is a magyar tilalom fennmaradása mellett szavazott tavaly márciusban. Ezért erkölcsi kötelességünk is, hogy most itt a budapesti spanyol követség előtt megjelenve támogassuk küzdelmüket a génmódosítás-mentes Spanyolországért -- jelentette ki Fidrich Róbert, a Magyar Természetvédők Szövetségének programfelelőse.

Márciusban európai kampánykörútra indultunk, hogy megmutassuk milyen jelentős ellenérzéseket kelt az európaiak többségében az új Bizottság hozzáállása a génmódosított növények engedélyezésének kérdéséhez. Busztúránk hazai szakasza során magyar gazdákat látogattunk, akik megmutatták, hogy lehetséges gazdaságosan, környezetünk és egészségünk veszélyeztetése nélkül, génmódosítás-mentes módon gazdálkodni. Akár Spanyolországban is. A génmódosítás-mentes jövőért kampányoló buszunk ma érkezett Madridba, ahol segíti a spanyolokat abban, hogy elérjék a génmódosított növények termesztési tilalmát országukban -- mondta Tömöri Balázs, a Greenpeace kampányfelelőse.

A spanyol kormányhoz címzett levelünkben először is megköszönjük azt, hogy tavaly támogatták a MON810-es génmódosított kukorica termesztési tilalmát, másrészt szorgalmazzuk, hogy a spanyol kormány is hirdessen termesztési tilalmat e kukorica fajtacsoportra, valamint az Európai Bizottság által másfél hónapja engedélyezett, szintén génmódosított Amflora burgonyára. Emellett arra kérjük az EU soros elnökségét adó spanyol kormányt, tegyenek meg mindent azért, hogy az Európai Bizottság ne kényszerítsen ránk újabb génmódosított növényeket -- tette hozzá Móra Veronika az Egyetemes Létezés Természetvédelmi Egyesület elnöke.

A spanyol kormányhoz címzett levelet innen töltheti le.