Egységes fellépést sürgetnek a földtulajdon kérdésének rendezésére civil szervezetek


Budapest, 2010. március 11.: A Magyar Természetvédők Szövetsége és környezetvédő, vidékfejlesztő partnerei közös felhívással fordulnak a közvélemény és a politikai pártok felé. A civilek figyelmeztetnek, hogy mielőbb lépéseket kell tenni a külföldiek földtulajdon szerzését korlátozó - 2011-ben lejáró - földmoratórium meghosszabbítására, és ezzel együtt egy olyan birtokszerkezet kialakítását sürgetik, amely hosszú távon biztosítja Magyarország természeti erőforrásainak védelmét.


A társadalmi szervezetek szerint szükség van egy olyan vidékpolitikai alapértékeket és feladatokat meghatározó dokumentum kidolgozására, amely - a rövid távú profitérdekeken felülemelkedve - érvényesítheti a jövő vidéki és városi nemzedékeinek az érdekeire alapozott vidékfejlesztési modellt.

A civilek célja a lehető legszélesebb körben elfogadott, közös értékekre alapozott vidékfejlesztési jövőkép, vidékfejlesztési modell kialakítása. A jövőképnek kiemelten foglalkoznia kell a gazdálkodói életforma megbecsülésével, a vidéken élők és közösségeik életlehetőségeinek biztosításával, a természeti és táji értékek figyelembevételével, az egészséges, elegendő és elérhető áru, hazai élelmiszer előállításának feltételeivel.

Felhívásukban a szervezetek hangsúlyozzák, hogy a fenntarthatóságot, a jövő nemzedékek fennmaradását és életminőségét döntően meghatározza a föld és a víz, mint természeti őselemek helyi lakosok általi birtoklása. A földnél kialakult torz birtokszerkezet, a földhasználat célrendszerének a tőkeuralom alá rendelése, 2011-től pedig a tőkés társaságok földtulajdoni monopóliumának megszilárdulása felszámolhatja a vidék életesélyeit, a vidéken maradók jövedelme tovább csökkenthet, gyengülhet a vidék lakosság-megtartó képessége és háttérbe szorulhatnak a környezeti és táji érdekek.

A földtulajdon és a földhasználat nem csupán a vidék jövedelmének és népesség megtartó erejének sorskérdése, hanem egyrészt, az ott élők életminőségében, a vidék biológiai változatosságot, életgazdagságot fenntartó funkciójában, másrészt a társadalmi, kulturális sokféleségének a megőrzésében is alapvető szerepe van. A földtulajdon és a földhasználat ezen túl az egészséges biztonságos, elegendő és elérhető áru, élelmiszer előállításának is alapfeltétele, különösen amiatt, mert az új történelmi világhelyzetben az élelmezés nemzetbiztonsági üggyé válik. A szervezetek ezért úgy ítélik meg, hogy a föld tulajdonlása nem pusztán jogtechnikai kérdés! A kérdés megoldása partnerségre alapozott, társadalmi egyeztetéssel és részvétellel lebonyolított, gondos előkészítést igényel, amelyben az érintett társadalmi csoportok és képviselőik kifejthetik álláspontjukat, érveiket.

Az Országgyűlés utolsó döntéseinek egyikeként 2010 februárjában határozatot hozott arról, hogy Magyarország kezdeményezi a 2011-ben lejáró, a külföldiek földvásárlására vonatkozó moratórium meghosszabbítását. Ezen túlmenően hazánknak kezdeményeznie kell az EU-nál annak a diszkriminatív csatlakozási szerződési kikötésnek a megváltoztatását, amely a termőföld forgalom szabályozását - esetünkben az EU 15 régebbi tagállamtól eltérően -, a tőke jogi minősége alá rendeli, megvonva a Magyar Állam azon jogát, hogy az állam területét alkotó föld tulajdonát és használatát az állampolgárai közérdekeinek megfelelően szabályozza – fejtette ki Kapitányné Sándor Szilvia, az MTVSZ programvezetője.

Roszík Péter, a Győr-Moson-Sopron Megyei Agrárkamara elnöke szerint: Mielőbb el kell készülnie egy olyan széles társadalmi egyetértésen alapuló mezőgazdasági üzemszabályozásnak, amely korlátozza az egy érdekcsoport által működtetett üzemek számát, az egy üzem által használható termőföld mértékét és az üzem létesítését és működtetését a nemzeti érdekeknek megfelelő alanyi-tárgyi feltételekhez köti. Ezáltal növelhetjük a vidék jövedelmét, versenyképességét, megtartó képességét, előnyben részesítve a régóta helyben lakó, megfelelő szakirányú hazai képzettséggel rendelkező, életvitelszerű gazdálkodásával a vidéki megélhetést szolgáló vállalkozásokat. A hatályos földtörvény betartásáért felelős hatóságok és szervezetek szerezzenek érvényt a jogszabályokban lefektetett korlátozásoknak, a rendelkezésre álló törvényes eszközökkel vessenek gátat minden kijátszási kísérletnek, tegyenek lépéseket a korábbi jogsértések felderítésére és a törvényes állapot mielőbbi helyreállítására.

A felhívást közzé tevő szervezetek:
Élőlánc Magyarországért, Győr- Moson- Sopron Megyei Agrárkamara, Kishantosi Vidékfejlesztési Központ Közhasznú Nonprofit Kft., Magyar Agrár-környezetgazda Egyesület, Magyar Biokultúra Szövetség, Magyar Természetvédők Szövetsége, Nimfea Természetvédelmi Egyesület, Nyugat- Dunántúli Biokultúra Egyesület, WWF Magyarország

A felhívás szövege itt olvasható.