Nagybánya réme újra fenyeget?

Az orosz befektetők felbukkanása még inkább sürgeti a cianidos technológia európai betiltását


Budapest, 2010. február 17.: Tíz évvel a nagybányai ciánszennyezés után, orosz befektetők jelentek meg a térségben, amely újabb környezeti katasztrófákkal fenyeget – figyelmeztet a Greenpeace és a Magyar Természetvédők Szövetsége.  A zöld szervezetek szerint a nagybányai aranykitermelő üzem újranyitásának terve, és a Szlovákiában létesítendő aranybányák híre megerősíti, hogy európai szinten is mielőbb be kell tiltani a cianidos technológiát.


Miközben az elmúlt napokban hazánkban és a szomszédos országokban is a tíz évvel ezelőtti nagybányai ciánszennyezés és a borsabányai nehézfémszennyezés által okozott katasztrófáról emlékeztünk meg, aggasztó hírek arra utalnak, hogy újraéled az aranyláz a térségben. Kedden a pozsonyi Új Szó adta hírül, hogy orosz érdekeltségű cégek terveznek cianidos technológiával aranybányákat létesíteni Szlovákiában. Ma, szerdán a Romania Libera című lap írta meg, hogy orosz tulajdonba került a nagybányai ciánszennyezést okozó Aurul cég üzeme, s az új tulajdonos az aranykitermelés újraindításához kért engedélyt a romániai hatóságoktól.

A tíz évvel ezelőtti folyószennyezések szomorú emléke -  1240 tonna hal pusztult el a ciánszennyezés miatt – mindannyiunkban aktívan benne él. Az orosz befektetők megjelenése arra figyelmeztet, hogy egyszer, s mindenkorra meg kell akadályoznunk a hasonló szennyezések bekövetkeztét, s ezért a magyarországi tilalom után európai szinten is be kell tiltani a cianidos technológia bányászati alkalmazását – jelentette ki Fidrich Róbert, a Magyar Természetvédők Szövetségének programfelelőse.

Újabb katasztrófák elkerülése érdekében a magyar kormánynak mindent meg kell tennie a nagybányai üzem újraindítása ellen, és meg kell akadályoznia, hogy újabb aranybánya beruházások induljanak a térségben. A nagybányai ciánszennyezés óta tíz év telt el – itt az ideje, hogy újabb aranybányák létesítése helyett végre felszámolják a Kárpát-mendencében a potenciális szennyezőforrásokat, és a cianidos technológia betiltása mellett ez is kiemelt témája legyen a magyar EU-elnökségre való felkészülésnek – tette hozzá Szegfalvi Zsolt, a Greenpeace Magyarország igazgatója.

Fotó: Tofán Levente