Nabucco helyett energiatakarékosság - a természetvédők vitája Kóka Jánossal


Budapest, 2009. november 12.: A Magyar Természetvédők Szövetsége és a Közép-Kelet Európai Bankfigyelő Hálózat szerint a drága gázvezetékek építése helyett az energiahatékonysági és megújuló energia beruházások segítik az energiafüggőségtől való szabadulást.


A napokban jelent meg Kóka Jánosnak, az Országgyűlés Nabucco földgázvezeték előkészítésének és megvalósításának folyamatát segítő eseti bizottsága elnökének felhívása, amelyben a Nabucco gázvezetéket, mint egyfajta nélkülözhetetlen szükségszerűséget emlegeti és kiemeli Magyarország vezető szerepét. A Magyar Természetvédők Szövetsége és a Közép-Kelet Európai Bankfigyelő Hálózat ezzel szemben úgy gondolja, hogy a gázvezeték által megszüntetni kívánt problémák igazi megoldása nem a hatalmas költségen, közpénzek segítségével megépített és természetvédelmi károkat okozó gázvezetékben rejlik.

A két szervezet szerint az európai energiabiztonság kérdésében a Nabucco, illetve a Déli Áramlat gázvezetékek nem vezetnek eredményre. Alapjában véve az is kérdés, hogy egyáltalán van-e a vezetékeknek összeurópai hatása, hiszen a vezeték működése során az abból részesülő országoknak csak kis része érezne közvetlen változást.

A Magyar Természetvédők Szövetsége és a Bankfigyelő Hálózat véleménye szerint hosszú távú, fenntartható megoldást csakis a gázfelhasználás csökkentése jelenthet, amelynek megvalósítása elsősorban az épületek szigetelésével, megújuló energia beruházásokkal és az esztelen pazarlás megszüntetésével érhető el. Az energiabiztonságot erősíti, hogy a tavalyi évben megtapasztalt gázválság óta Magyarország gáztároló kapacitása is nőtt. A megnövekedett tárolókapacitás és a csökkenő fogyasztás együttesen megfelelő biztonságot nyújtana hazánknak a gázellátás tekintetében.
Emellett az energiahatékonysági és megújuló energia beruházások jelentős munkaerőigényt teremtenének, amely a mai, egyre növekvő munkanélküliségi adatok mellett kiemelkedő szempont. Ezt az átfogó megoldást segítené a Magyar Természetvédők Szövetsége által kezdeményezett, egy júniusi országgyűlési határozat szerint februárban Parlament elé benyújtandó éghajlatvédelmi törvény elfogadása is. A törvény kimutathatóan képes lenne a zöld gazdaságélénkítése, például az építőiparban 30%-os kapacitásbővülést biztosíthatna, több mint 45 000 új munkahely létrehozásával.

A Nabucco ügy kapcsán nem elhanyagolható az a tény sem, hogy az ellátási források és az útvonalak diverzifikációja látszólagos, hiszen a Nabucco legfőbb beszállítójának tekintett Türkmenisztán erős orosz befolyás alatt áll. Gázforrásként Irak is felmerült, amellyel kapcsolatban problémát jelent az ingatag politikai helyzet és az is kétséges, hogy Irak hajlandó-e eladni gázt a Nabucco konzorciumnak. Az útvonal -- melyet a mai napig nem ismer a nyilvánosság pontosan -, már csak a térség politikai instabilitása miatt sem biztonságosabb a jelenlegi gázvezetéknél.

"Joggal várhatnánk el, hogy az illetékesek vizsgálják felül a Nabucco beruházás szükségességét. Ezúton kérjük a Nabucco bizottság tagjait, hogy az orosz-ukrán gázvitát ne használják fel arra, hogy megpróbálják a közvéleményt a projekt mellé állítani, miközben elhallgatják a hátterében húzódó számos problémát!"- mondta Fazekas László, a Magyar Természetvédők Szövetsége programfelelőse.

A Nabuccoval kapcsolatban sürgetett határozatok kapcsán a Magyar Természetvédők Szövetsége és a Bankfigyelő Hálózat számos további tényező elhallgatását és figyelmen kívül hagyását is sérelmezi:
- a türkmenisztáni gázmezőkről vásárolt gáznak nem ismert az igazi ára,
- az emberi jogok Türkmenisztánban több szempontból is korlátozottak, és fennáll a gyanúja annak, hogy az ország vagyonának értékesítéséből befolyt pénz néhány család kasszájába kerül,
- senki nem tudja pontosan, hogy mennyi kitermelhető gáz van a türkmenisztáni gázmezőkön,
- az iraki gáz - amely szintén szóba került, mint tápláló forrás - olyan területeken van, ahol nem tisztázott, hogy ki jogosult kormányzásra,
- néhány piaci szereplő - jellemzően olajcégek - közpénzekből folyósított hitelek segítségével óriási nyereséget realizálhatnak majd,
- a vezetéknek nem ismert a pontos útvonala és az sem, hogy a vezetékrendszer megépítése milyen károkat okoz a környezetben,
- a Nabucco és más gázvezetékekre szánt pénz - az építés idejére nagy valószínűséggel - sokkal jelentősebb összeget fog kitenni, mint a mostani becslések,
- nem tudni, hogy 2014-ig - amikor a tervek szerint megindul a gáz a vezetéken keresztül -, hogyan kívánja a Nabucco projekt saját erőből megoldani az esetleges gázvitákból eredő problémákat.

További információ:
Fazekas László, programfelelős, tel.: 216-72-97
Dóra Szilvia, kommunikációs vezető, tel.: 216-72-97