20 éves a Magyar Természetvédők Szövetsége

2009. szeptember 4-én ünnepeltük a Magyar Természetvédők Szövetsége megalapításának 20. évfordulóját a Pál-völgyi barlang kőfejtőjében.

Húsz éve alapította meg a budai Várban 32 magyarországi természetvédő csoport a Magyar Természetvédők Szövetségét. Ma már a szövetség több, mint 100 hazai környezet- és természetvédő szervezet közössége, melynek fő célja a természet egészének a védelme és a fenntartható fejlődés elősegítése.
Tagjaink Magyarország minden megyéjében jelen vannak és küzdenek a természeti értékek megóvásáért, a környezeti terhelések megelőzéséért. Nemzetközi szervezetekkel, kiemelten a Föld Barátai hálózattal együttműködve részt veszünk Európa és a világ környezetvédelmi civil összefogásaiban. Kampányainkban kiemelkedő figyelmet fordítunk az éghajlatváltozás hatásainak mérséklésére, a fenntarthatósági szempontok integrálására a szakpolitikákba, a génmódosítás-mentes és természetbarát mezőgazdaság támogatására, a káros infrastruktúra és ipari beruházások elleni fellépésekre, valamint az ifjúság környezeti oktatására és nevelésére.

Az ünnepségen köszöntőt mondott Láng István, akadémikus, a Magyar Természetvédők Szövetségének, és az Országos Környezetvédelmi Tanács tiszteletbeli elnöke, Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke, Nagy Andor, az Országgyűlés környezetvédelmi bizottságának elnöke, és Haraszthy László, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium természetvédelmi szakállamtitkára.

A köszöntők után a Molnár Antal vezette kerekasztal beszélgetésben emlékeztek vissza a Szövetség jól ismert tagjai - Ilosvay György, Schmuck Erzsébet, Sallai Róbert Benedek, és Szalay Tímea - a szervezet 20 éves szakmai tevékenységére.

Ezután koccintás, és születésnapi tortabontás zárta a programot. A rendezvény helyszínén a közel száz vendég megtekintette a Magyar Természetvédők Szövetségének elmúlt 20 évéről összeállított fotókiállításunkat is.

További képek az ünnepségről itt.