Éghajlatrombolók Klímacsúcsa?


Budapest, 2009. február 24.: Nem vesz részt a "Klímacsúcson" az a négy magyar környezetvédelmi szervezet, akik az elmúlt években a legaktívabbak között voltak az éghajlatvédelem ügyében. Félő ugyanis, hogy a pénteki rendezvény a beharangozott "széleskörű társadalmi összefogás" helyett a támogató erőművek és energiacégek, azaz Magyarország legnagyobb szén-dioxid kibocsátóinak PR eseményévé sekélyesedik.


Fontos eredménynek tartjuk, hogy az éghajlatváltozás kérdésével ma már Magyarországon is több komoly szakmai fórum foglalkozik, ahol a kormányzat, az üzleti szféra és a civilek eredményesen tudnak együttműködni. A klímaváltozás fenyegető problémája évek óta sarkallja a látszólag ellentétes érdekű szereplőket a közös cselekvésre. Számos civil szervezet sikeresen működtet programokat cégek szakmai és anyagi támogatásával; a civilek részvételével szakmai döntés-előkészítő munka folyik többek közt az Országos Környezetvédelmi Tanács, a Nemzeti Fenntartható Fejlődés Tanács ülésein és más fórumokon.

Éppen ezért tartjuk elfogadhatatlannak a témában érdekelt civil szervezetekként a Klímacsúcs konferencia szervezőinek hozzáállását. A rendezvény célja állítólag fórum biztosítása "a gazdaság, a politika, a tudomány és a civil társadalom képviselőinek a véleménycserére". Ugyanakkor nyilvánvaló, hogy nem lesz képes "kommunikációs hidat építeni a civil szervezetek, a vállalatok és a tudományos élet között", ha a rendezvényen támogatóként és előadóként felvonultatott vállalatok (akik együttesen a magyarországi ipari széndioxid-kibocsátás több, mint feléért felelősek) nagyobb hangsúlyt kapnak, mint a tőlük független szakértők, beleértve a civil szervezetek szakembereit is.

A civil szervezetek, akik szakmai anyagok összeállításával, tanulmányok, háttéranyagok, jogszabály-előkészítő munkák írásával, tájékoztató kampányok szervezésével, valamint számtalan sajtószerepléssel az elmúlt 15 évben a legtöbbet tették az éghajlatvédelem ügyéért, ugyan kaptak meghívást, de széles körű megszólalási lehetőség nélkül. Egy külön szekcióban és csak a szervező által "engedélyezett" összetételben beszélhetnek a saját munkájukról. Így a konferencia kimerül a külsőségekben, valódi eszmecserére ugyanis nincsen lehetőség.

"Sajnálatos, hogy a szervezők többszöri megkeresésünk ellenére sem mutatkoztak partnernek abban, hogy a hibát orvosolják. Nem kaptunk választ arra sem, vajon mi az akadálya annak, hogy a zöld szervezetek megjelölt képviselője a plenáris ülésen kifejthesse e szervezetek közös álláspontját." - mondta el Farkas István, a Magyar Természetvédők Szövetségének ügyvezető elnöke

A fentiek tükrében nehezen képzelhető el a szervezők által remélt "széleskörű társadalmi összefogás" és félő, hogy a "Klímacsúcs" fantázianevű rendezvény a támogatóként jelenlévő mamutvállalatok PR eseményévé sekélyesedik.

Ezért úgy döntöttünk, hogy a rendezvényen nem veszünk részt, így elkerülve azt, hogy e nagyvállalatok a civilek részvétével próbálják igazolni pozitív hozzáállásukat a témában. Arra kérjük a sajtó képviselőt, hogy amikor az eseményről tudósítanak, vegyék figyelembe a közleményünkben leírtakat - tolmácsolta  a civil szervezetek kérését Ámon Ada az Energia Klub igazgatója.