Zöldek az erdőtörvény-tervezettel szemben

2008. december 16.: 41  környezet- és természetvédő civil szervezet kéri az Országgyűlést, hogy tegyen lépéseket annak érdekében, hogy a Kormány vonja vissza “Az erdőről, az erdő védelméről és az erdőgazdálkodásról” szóló törvény-tervezet*. A koncepcionális és tartalmi problémák mellett a zöldek az elégtelen előkészítésre és a társadalmi egyetértések hiányára is felhívták a figyelmet.


A zöld szervezetek véleménye szerint a tervezet olyan mértékben csökkenti a hatósági jogköröket, és liberalizálja az erdőgazdálkodás szabályait, amelyek az erdővagyon védelmét és a természeti értékek megőrzését veszélyeztetik.
Az adminisztratív kötelezettségek és a hatóságok beavatkozási lehetőségeinek csökkenését nem ellensúlyozzák határozottabb törvényi előírások. Mértékadó tudományos és szakmai körök szerint is, az erdőgazdálkodás szabályait a tervezettnél jóval differenciáltabban kellene megállapítani, az erdők ökológiai értéke, természetessége és a társadalom életében betöltött funkcióinak fontossága szerint.

Az erdőtörvény Országgyűlés elé terjesztett változata egyáltalán nem foglalkozik az Európai Uniós tagsággal járó természetvédelmi kötelezettségekkel. Az Európai Bizottság szerint az új erdőgazdálkodási terveket a Natura 2000 vonatkozású hatásvizsgálati eljárásnak kellene alávetni, illetve ezt törvényben előírni. Ezt azonban a törvénytervezet nem teszi.

A törvénytervezet egyoldalú abból a szempontból is, hogy túlzott mértékben védi az erdőgazdálkodók jogait és rövid távú egyéni érdekeit, de a társadalom többi tagjának szinte semmilyen jogot nem biztosít. – mondta Gyöngyössy Péter a Magyar Természetvédők Szövetségének elnökségi tagja.
A tervezet nem ad semmilyen törvényi garanciát azoknak a társadalmi csoportoknak, akik az erdőkkel kapcsolatos közérdekű funkciókat (természetvédelem, egészség, oktatás, szabadidő, turizmus) használják. Nem szavatolja e társadalmi csoportok képviselőinek, hogy jogaik tartós érvényesítése érdekében beavatkozhassanak az erdőügyek alakításába. A törvénytervezet nem biztosítja a társadalmi részvétel lehetőségét a szakigazgatási eljárásokban sem.

A tervezet készítése és un. társadalmi vitája során az előterjesztő, csak az erdészeti szakmai körök javaslatait vette figyelembe, kiszolgálva a rövid távon elérhető nyereség maximalizálásában érdekelt gazdálkodói igényeket. A előkészítők nem folytattak érdemi egyeztetést sem a környezet- és természetvédő szervezetekkel, sem a társadalom egyéb csoportjaival, de még azokkal az erdészeti szervezetekkel, erdőtulajdonosokkal, erdőgazdálkodókkal sem, akik a fenntartható erdőgazdálkodást szorgalmazzák.

A tervezettel két ülésén, több órás vita során az Országos Környezetvédelmi Tanács is foglalkozott, meghallgatva az erdőgazdálkodásért és a természetvédelemért is felelős tárca véleményét, ill. az erdészeti és természetvédő civil szervezetek szakértőit. A tanács állásfoglalásában megállapította, hogy “az erdőgazdálkodás új alapelveiről megnyugtató szakmai konszenzus nem alakult ki, amelyre az új szabályozást lehetne felépíteni, ezért a testület nem javasolja a kormánynak, hogy a törvénytervezetet a parlament elé terjessze, csak alapvető és koncepcionális változtatások után.”. Az előterjesztő figyelmen kívül hagyta mind az Országos Környezetvédelmi Tanács, mind a zöld szervezetek, mind pedig a környezetvédelmi tárca ott elhangzott véleményét.

Mindezek tükrében, az erdők kiemelt közjóléti szerepének és természetvédelmi értékeinek megóvása érdekében, a környezet és természetvédő civil szervezetek a törvénytervezet koncepcionális átdolgozását javasolják.

*A kormány a törvénytervezetet T/6934 számon terjesztette be az Országgyűlés elé.

Csatlakozó szervezetek:

CEEweb a Biológiai Sokféleségért, Budapest
Dél-Nyírség Bihari Tájvédelmi Egyesület
Dráva Szövetség, Gyékényes
Független Ökológiai Központ, Budapest
Göncöl Alapítvány, Vác
Greenpeace Magyarország Egyesület, Budapest
Kis Túr Természetvédelmi Közhasznú Egyesület
Környezeti Tanácsadó Irodák Hálózata, Veszprém
Levegő Munkacsoport, Budapest
Magosfa Környezeti Nevelési és Ökoturisztikai Alapítvány, Vác
Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, Budapest
Magyar Természetbarát Szövetség, Budapest
Magyar Természetvédők Szövetsége, Föld Barátai Magyarország, Budapest
Természet-és Környezetvédő Tanárok Egyesülete,  Budapest
Védegylet, Budapest
WWF Magyarország, Budapest
Beklen a Nagykunsági Civil Társadalomért Alapítvány, Túrkeve
Budapest VII. ker. Erzsébetváros Természetbarát Sportszövetség, Budapest
CSEMETE Természet- és Környezetvédelmi Egyesület, Szeged
Domberdő Természetvédelmi Egyesület, Zalaegerszeg
Életharmónia Alapítvány, Szeged
E-misszió Természet- és Környezetvédelmi Egyesület, Nyíregyháza
Felelősséggel a Természetért Egyesület, Szekszárd
GATE Zöld Klub Egyesület, Gödöllő
Herman Ottó Természetvédő Kör, Túrkeve
HOLOCÉN Természetvédelmi Egyesület, Miskolc
Kerekerdő Alapítvány, Szombathely
Magyarország Természeti és Kulturális Örökségéért Alapítvány, Győr
Messzelátó Egyesület, Budapest
Nimfea Természetvédelmi Egyesület, Szarvas
Ökológia Stúdió Alapítvány, Győr
Ökorégió Alapítvány a Fenntartható Fejlődésért, Dötk
Pannon Természetvédő Szövetség, Győr
Polgári Természetőr Egyesület, Kismaros
Reflex Környezetvédő Egyesület, Győr
Szélkiáltó Természetvédelmi Egyesület, Kiskunhalas
Túravezető Oktatók Sportegyesülete, Budapest
Zagyva-mente Környezet- és Természetvédő Egyesület, Hatvan
Zöld Akció Egyesület, Miskolc
Zöld Kapcsolat Egyesület, Miskolc
ZÖLD KÖR - a Föld Barátai Magyarország tagja, Hajdúböszörmény