Mentsék meg a klímacsomagot és az Unió hitelességét!


Budapest, 2008. december 16.: Környezetvédő szervezetek nyílt levelet intéztek hazánk Európai Parlamenti képviselőihez, melyben arra kérik a képviselőket, hogy az éghajlati katasztrófa elkerülése érdekében ne fogadják el az Európai Unió klíma- és energiakérdéseket szabályozó csomagjának egyes kritikusan gyenge elemeit a 17-ei szavazáson. Friss blogírásunk a témában itt.



Tárgy: Nyílt levél
Tisztelt Képviselő Asszony/Úr!

A nemzetközi és az európai közvélemény megdöbbenéssel tapasztalta, hogy az Európai Unió korábban előremutató elemeket tartalmazó energia- és klímacsomagja miként hígult fel december közepére a Bizottság, a Parlament és a tagállamok közti egyeztetéseken, s végül pedig a múlt heti Európai Tanácsülésen.

Alulírott környezetvédő szervezetek úgy látjuk, hogy a tervezet jelen formájában nem alkalmas arra, hogy megteremtse az energia- és klímabiztonság szempontjából megnyugtató jövő alapjait. Az EU rossz üzenetet küld a világ többi országa számára azzal, hogy az éghajlatvédelemben eddig vezető szerepet játszó EU a belső harcokban felőrlődve, engedve az ipar szűk látókörű és kapzsi érdekeinek ilyen gyenge tervezetet fontolgat. Ha nem szigorítják a javaslatcsomagot, mondhatjuk, hogy az Unió vezetői éghajlati katasztrófa felé kormányozzák nem csak Európa, de az egész világ lakosságát.

Alapvető hibának tartjuk, ahogy a kibontakozó gazdasági válság kezelésére hivatkozva igyekeznek a tagországok rövidtávú előnyökhöz jutni a szén-alapú gazdaság támogatásával ahelyett, hogy megfelelő választ adnának a két probléma együttes kezelésére.

Az Európai Parlament már bizonyította, hogy megérti a klímaváltozás veszélyét és a Bizottságot korábban is nagyobb elkötelezettségre biztatta. Annak érdekében, hogy ez a sok munka és jó kezdeményezés ne vesszen kárba, és az Európai Unió ne váljon nevetség tárgyává, most arra kérjük Önt, hogy jelenlegi formájában ne fogadja el a következő – az Európai Unió számára szégyenletes – javaslatokat, illetve lehetőség szerint szóbeli módosító javaslatok formájában járuljon hozzá a csomag érdemi tartalmának visszaállításához.

1. Külső kreditek
A javaslat olyan mértékben tartalmaz lehetőséget külső kreditek felhasználására, hogy a vállalt csökkentési cél akár kétharmada az Unión kívül valósulhatna meg. Ez nem csak azért káros, mivel semmibe veszi a tudományos világ és a fejlődő országok elvárásait, hanem azért is, mert így az EU munkahelyteremtő és fenntartható energiarendszereket megalapozó éghajlatvédelmi befektetéseit kiviszik az Unió határain kívülre.
Mivel e projektek megvalósítása olcsóbb lesz az EU-n kívül, ezért hátrányosan érinti az újonnan csatlakozott tagországok – köztünk hazánk – lehetőségeit is, hiszen a fejlettebb tagországok a nagy csökkentési lehetőségekkel bíró új tagállamok helyett ezen olcsóbb projektek révén kívánnak majd kvótákhoz jutni. A külső kreditek magas arányú alkalmazása tehát sem az EU-nak, sem hazánknak nem kedvez. A lehető legkisebb mennyiségben szabad csupán külső egységeket elszámolni.

2. A betartatás hiánya
A tehermegosztással kapcsolatos tervezet jelen formájában nélkülözi a hiteles ellenőrző és betartató rendszert. Amennyiben az országok nem teljesítik a vállalásaikat, csak hosszadalmas jogsértési eljárás keretében szankcionálhatók, ami nem jelent elegendő elrettentő erőt. Ezért mint azt korábban javasoltuk, az EU-ETS-hez hasonlóan, egy szigorúbb, büntetéseken alapuló szankcionálás kerüljön bevezetésre, hiszen minden tagország és az EU-27-ek közös érdeke az, hogy érdemi csökkentés valósuljon meg 2020-ig, és ezzel mérsékelhető legyen a katasztrofális éghajlatváltozás kockázata.
 
3. Aukció az EU-ETS-ben
Véleményünk szerint az a legelőnyösebb, ha a teljes aukció 2013-tól, derogáció nélkül kerül bevezetésre minden szektorban. A jelenlegi javaslat szerint az ipari szektor legnagyobb szennyezői jelentős támogatásban részesülnek. Az ingyen osztott kvóták az adott cégeket gazdagítják ahelyett, hogy éghajlatvédelmi célokat szolgálnának. Ezzel az EU-ETS teljesen lényegét veszíti, mivel az EU-n belül is versenyhátrányt szenvednek egyes munkahelyteremtő és környezetbarát technológiát alkalmazó iparágak, míg támogatásban részesülnek a szén-alapú termelőegységek. Ezért a javaslat nem alkalmas az EU-s éghajlatvédelmi célok elérésére, ráadásul a kisebb aukció révén Magyarországnak is kisebb bevétele lesz az éghajlatvédelmi intézkedések számára. Ezért úgy véljük, hogy a teljes aukció késleltetése, hátráltatása sem az EU-nak, sem hazánknak nem volna kedvező.
 
Utolsó esélyként fordulunk Önhöz bízva abban, hogy felelős döntést hoz a mai és a jövő generációk érdekében! Európa most Önökre figyel!

Aláírók: Energia Klub, Greenpeace Magyarország, Magyar Természetvédők Szövetsége, WWF Magyarország