A gazdasági és éghajlati válság csak együtt kezelhető sikeresen!


Budapest, 2008. november 10. A Magyar Természetvédők Szövetsége javaslatot intézett a miniszterelnökhöz, illetve a gazdasági csúcs résztvevőihez a jelenlegi gazdasági és környezeti válságok együttes kezelésére.

A természetvédők szerint a héten tervezett gazdasági csúcs alkalmából lehetőség van arra, hogy Magyarország a felmerülő válságokat úgy kezelje, hogy mind rövid, mind hosszú távon sikereket érjen el. Az elmúlt években felmerült éghajlati, élelmiszer, energiaár, pénzügyi válságok és a várható gazdasági visszaesés megoldásához az okok alapos és őszinte feltárására van szükség.


Gyulai Iván, az MTVSZ klímavédelmi munkacsoportjának vezetője szerint a társadalom helytelen értékválasztását, a romló erkölcsöt, a társadalmi igazságtalanságot, a szegénységet, ugyan úgy, ahogyan a környezeti problémákat is, a rosszul meghatározott intézményes keretek termelik bővítetten újra, és amíg ezeken a kereteken nem változtatunk, remény sincs a gondok felszámolására.

A Magyar Természetvédők Szövetsége az egymással összefüggő válságok megoldása érdekében három konkrét javaslatot tett:

1) A gazdasági recessziót a megújuló energia és energiahatékonysági beruházások növelésével csökkentsék
Az európai uniós és hazai források átcsoportosításával létre kell hozni egy visszatérülő alapot. Az alap a beruházások 100%-ig visszatérítendő támogatást nyújtana mindazoknak, akik az alternatív energiaforrások fejlesztésébe, az energiahatékonyságba, a takarékosságba kívánnak beruházni.

2) Az Országgyűlés fogadjon el egy klímatörvényt, amely a kikényszeríti a takarékossági és megújuló energia beruházásokat
A javasolt klíma törvény egyik lényeges pontja, hogy éves ütemezés szerint csökkenteni kell hazánkban a fosszilis tüzelőanyagok felhasználását. Az intézkedésre nemcsak azért van szükség, mert csökkenteni kellene az üvegházgázok kibocsátását, hanem azért is, mert hazánk nagymértékben függ a külföldről beszerzett olajtól és gáztól.

3) A törvény hatékony eszközökkel szabályozza a fosszilis energia felhasználást
A csökkentési célokat egy un. erőforrás-kvóta rendszer valósítja meg legjobban. Ez azt jelenti, hogy az évente megállapított csökkentési céloknak megfelelő mennyiségű fosszilis energiahordozó használati jogot osztanának szét a termelők és fogyasztók között.

Farkas István, az MTVSZ ügyvezetője szerint a jelenlegi gazdasági válság magyarországi hatásait súlyosbítja, hogy a magyar fejlesztéspolitika az előző évtizedekben szűklátókörűen úgy próbálta fejleszteni a kis- és középvállalkozásokat, hogy támogatta, hogy azok a multinacionális vállalatok beszállítóivá váljanak. A javasolt intézkedések egy önálló, a „nagyoktól” független profilt biztosítanának a hazai kis és középvállalatoknak, csökkentenék a beszállítókra jellemző függőséget.

A természetvédők szerint szükséges és lehetséges a környezeti és gazdasági válságok együttes kezelése. Mindez csak politikai akarat kérdése, amelyet elvárnak a döntéshozóktól.

A részletes javaslat itt megtekinthető.