41 európai civilszervezet összefogása az ambiciózus klíma csomagért


2008. november 24., Európa: 41 közép-kelet európai éghajlatpolitikával foglalkozó szervezet a mai napon egy közös állásfoglalást adott ki. Arra szólítják fel kormányaikat, hogy támogassák egy ambiciózus európai éghajlatvédelmi csomag elfogadását, még az idén, az ENSZ következő éghajlatvédelmi csúcstalálkozójának vége előtt. (Nemzetközi on-line akció: itt.)


Az Unióhoz újabban csatlakozott közép- és kelet európai tagállamoknak most kell eldönteniük, hogy előremutató lépéseket tesznek, vagy hátráltató szerepet játszanak.* Ez különösen fontos, mivel a nemzetközi éghajlatvédelmi tárgyalássorozat következő eseménye kevesebb, mint 1 hét múlva éppen ebben a régióban, a lengyelországi Poznanban kerül megrendezésre. Az Európai Uniónak történelmi felelőssége miatt vezető szerepet kell vállalnia az éghajlatváltozás elleni küzdelemben és a nemzetközi éghajlatvédelmi tárgyalásokon.

A közép-kelet európai országok egyik közös jellemzője, hogy energia szempontjából súlyosan kiszolgáltatottak külföldi erőforrásoknak. Éppen ezért életbevágó lenne számukra, hogy a szén-alapú gazdaság felől egy fenntartható és önfenntartó energiagazdálkodás felé induljanak, ami az ellátásbiztonságot is megteremtené. Ebben a térségben az energiahatékonyságnak különösen nagy szerepe lehet az üvegházhatású gázkibocsátás és az energiafelhasználás csökkentésben.** A hatékonyság révén csökken az energiaigény, növekszik a versenyképesség és a lakosság terhei, napi kiadásai is csökkennek.

Az új tagországoknak fel kell mérniük és ki kell használniuk a megújuló energiaforrásokban rejlő óriási potenciált is. Ezek az energiaforrások nem csupán környezetvédelmi szempontból kedvezőbbek, de a foglalkoztatottságot, és a gazdaságot is élénkítenék. E környezetvédelmi beruházások lehetnek a 21. század gazdasági és társadalmi fejlődésének alapjai -- foglalta össze Botár Alexa, a Magyar Természetvédők Szövetsége éghajlati programvezetője.

A civil szervezetek arra buzdítják kormányaikat, hogy használják ki az európai energia- és klímacsomagban lévő eszközöket munkahelyteremtésre, a lakosság életminőségének és a gazdaság versenyképességének javítására
és induljanak el egy alacsony szénigényű gazdaság kiépítése felé. Az egyik legfontosabb eszköz ennek megvalósítására az EU kibocsátás-kereskedelmi rendszerében (EU-ETS) való részvétel, és a teljes aukció bevezetése 2013-tól. Több független tanulmány kimutatta, hogy az aukció bevezetése nincsen jelentős kihatással a lakosság pénztárcájára.*** Ugyanakkor az aukció révén valósul meg a "szennyező fizet elv", vagyis így biztosított, hogy a kibocsátási egységekből származó jövedelem nem a szennyező iparágaknál marad, hanem közcélokat, további éghajlatvédelmi intézkedéseket szolgálhat.

Tisztában vagyunk azzal, hogy országaik már így is nagyban hozzájárultak az európai üvegházgáz kibocsátás csökkentés megvalósításához. Ugyanakkor hangsúlyozzuk, hogy ez még csak az út eleje, további intézkedések szükségesek az éghajlat biztonságának eléréséhez. A késlekedés komolyabb károkat, sokkal nagyobb kiadásokat fog jelenteni a társadalom és a gazdaság számára, mint a szükséges lépések költségei most - nyilatkozta Bozsó Brigitta, az Energia Klub éghajlatvédelmi programvezetője.


Jegyzetek:
* Öt új tagállam adta ki a varsói nyilatkozatot (2008. szept. 26.), melyhez a balti államok csatlakoztak. A nyilatkozatban az európai klíma csomag (ECP) számos kulcselemét ellenezték.
** Ld. Az Európai Bizottság dokumentuma "2020 vision: Saving our energy" 2. oldalát
*** Ld. A New Carbon Finance tanulmányát
és Az aukció szerepe a kibocsátás-kereskedelemben c. dokumentumot (Neuhoff, Matthes et al. 2008).

Aláíró szervezetek:

Bulgária
. TIME Foundation
. Eco-Centre Stara Zagora
. Za Zemyata
. Gorichka.bg
. WWF Bulgaria

Cseh Köztársaság
. Hnuti Duha
. Centre for Transport and Energy
. Nadace Partnerstvi
. Ekologicky Institut Veronica

Észtország
. The Estonian Green Movement

Lettország
. Soros Foundation
. Green Liberty
. Latvian Green Movement
. FoE Latvia
. Environmental Protection Club

Lengyelország
. Polish Ecological Club Mazovian Branch
. Polska Zielona Siec
. Instytut na rzecz Ekorozwoju

Litvánia
. Lithuanian Environmental NGO Coalition

Magyarország
. Energia Klub
. Magyar Természetvédők Szövetsége
. Levegő Munkacsoport
. Greenpeace Magyarország
. WWF Magyarország

Románia
. Climate Action Network Romania
. TERRA Mileniul III
. CLUBUL DE CICLOTURISM "NAPOCA"-CCN
. Societatea Carpatina Ardeleana - Satu Mare
. ARIN Association, Braila
. Alburnus Maior Association, Rosia Montana
. WWF Romania

Szlovákia
. Slovak Climate Coalition
. Za Matku Zem
. Greenpeace Slovakia
. Ziva planeta
. TATRY
. Mladi zeleni
. ARTUR
. CEPTA
. CEEV Zivica

Szlovénia
. FOCUS