Mérhetetlen károk a területrendezési tervekben


Budapest, 2008. június 10.: Június 9-én az Országgyűlés három olyan törvényt fogadott el, amelyeknek a környezeti hatásai teljes mértékben kiszámíthatatlanok. A nemzetgazdaságilag kiemelt beruházásokról szóló salátatörvény rosszul előkészített, ill. az Országos Területrendezési Tervről (OTrT) szóló törvénnyel és a Balaton-törvény módosításával környezeti, valamint társadalmi konfliktusok sokaságát vetíti előre.


Az OTrT-vel és a kiemelt beruházásokról szóló (T/5588) törvénytervezetben foglalt kiemelt fontosságú honvédelmi területek övezetével kapcsolatban korábban már többször kifejtettük kritikánkat. Úgy véljük, hogy bár az övezet pontosabb definiálásával és szabályozásával valamelyest javult a két előterjesztés, mégsem tartalmaznak  elegendő garanciát a települési, társadalmi és környezeti érdekek és szempontok érvényesülésére. Ráadásul a garanciákat javító, zárószavazás előtti módosító indítványt is leszavazták a képviselők.
Dönsz Teodóra, a Magyar Természetvédők Szövetségének programvezetője elmondta: „Ezzel a szabályozással a demokrácia elvei sérülnek és a kialakuló jogbizonytalanság számos - a Tubes és a Kánya-hegy esetéhez hasonló - konfliktust idézhet elő.”

Az egyes tervek és programok környezeti vizsgálatáról szóló Európai Közösségi irányelv és a hazai kormányrendelet szerint az Országos Területrendezési Tervnek és a Balaton kiemelt Üdülőkörzet Területrendezési Tervének tartalmaznia kell a megvalósításából eredő jelentős környezeti hatások monitorozására vonatkozó intézkedéseket. A most zárószavazásra került tervek 2006. decemberében (!!!) lezárult környezeti vizsgálatai tartalmaztak javaslatokat a környezeti hatások mérésére, ezeket azonban törvénysértő módon nem vették figyelembe az előterjesztés készítésekor, de a módosító indítványok értékelésekor sem. A hatások mérése nélkül nem biztosítható az egészséges környezethez való alkotmányos jog sem. „Abszurd, hogy nem lehet tudni, például a balatoni nádasok hány százalékát érinthetik új beruházások, miközben ez a vízminőséget és egyúttal a tó turisztikai vonzerejét is befolyásolhatja” - nyilatkozta Mező János, aki a természetvédő szervezeteket képviseli az Országos Területfejlesztési Tanácsban (OTT).

A nemzetgazdaságilag kiemelt építési beruházások megvalósításának elősegítése érdekében egyes törvények módosításáról szóló törvény tervezetét úgy terjesztette be a kormány a parlamentnek, hogy a társadalmi vitája még nem zárult le. „Amellett, hogy ez a közigazgatási eljárási törvénybe ütközik, azért is visszás, mert miközben a törvénytervezet egyes kiemelt beruházások engedélyezésének meggyorsítását teszi lehetővé, még a jogszabály-alkotási eljárást is felgyorsították. Ehelyett inkább megfontoltan, az érintettek bevonásával kellene egy ilyen horderejű, a társadalmi részvételt részben korlátozó, egyszerre hat törvényt módosító jogszabályt megalkotni” - kommentálta a helyzetet Kovács Bence, a Független Ökológiai Központ ügyvezető igazgatója.

Korábbi híradások:
A fél ország a Tubes sorsára juthat
A honvédelem elsöpri a demokráciát?