Új kiadvány:  Kérdések és válaszok a fenntartható fejlődésről

Az Európai Unió környezetpolitikájának középpontjába a fenntartható fejlődést állította már a múlt évtized elején, mégis a jó szándékú törekvések ellenére egyre inkább távolodunk a céltól. Nyilvánvaló, hogy vannak értelmezésbeli gondok, de ezek önmagában nem indokolják a sikertelenséget.


Magyarországon is egyre többen foglalkoznak a kérdéskörrel és számos publikáció és könyv is megjelent a témában. Legutóbb Kóródi Mária szerkesztésében a „Remény a fennmaradásra – Fenntartható-e a fejlődés?” címmel került kiadásra hasznos irodalom.

Gömörszőlősön az elmúlt évtizedben létrejött egy fenntartható fejlődéssel foglalkozó Műhely, amely Gyulai Iván vezetésével több száz órát foglalkozott a fenntartható fejlődés különböző megközelítéseivel, értékeivel, alapelveivel és követelményrendszerével.

Figyelemmel arra, hogy a Kormány 2007 közepére elkészítette a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Stratégiát és az Országgyűlés pedig 2007 novemberében döntött egy Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács létrehozásáról, azt gondoltuk, hogy ez a kiadvány segíthet az érdeklődőknek a kérdéskör mélységének megértésében és tisztázásában.

A szerző felhasználta és írásába beépítette a gömörszőlősi találkozókon folytatott viták tapasztalatait is.

(pdf file, 450 kb)