A honvédelem elsöpri a demokráciát?


Budapest, 2008. május 8.: Civil szervezetek nyílt levélben fordultak a parlamenti pártok frakcióvezetőihez annak érdekében, hogy a kiemelt fontosságú honvédelmi terület övezete kerüljön ki az Országos Területrendezési Tervről szóló törvény tervezetéből és a nemzetgazdaságilag kiemelt építési beruházásokról szóló törvénytervezet kerüljön le az Országgyűlés napirendjéről. A két törvénytervezet számos pontatlanságot tartalmaz, összefüggéseik pedig az önkormányzati rendeletalkotási és társadalmi részvételi jogokat sértenék.


Az Országos Területfejlesztési Tanács munkájában aktív három civil szervezet – a Magyar Természetvédők Szövetsége, a Független Ökológiai Központ és a Pécsi Zöld Kör –, 34 civil szervezet támogatásával 2008. május 8-án nyílt levélben fordult a parlamenti pártok frakcióvezetőihez, hogy az Országos Területrendezési Tervről (OTrT) szóló törvény tervezetének részletes vitája során a frakciók támogassák azon módosító indítványokat, amelyek a kiemelt fontosságú honvédelmi terület övezetének törlését javasolják. A levélben kérik továbbá, hogy a nemzetgazdaságilag kiemelt építési beruházások engedélyezését megkönnyítő törvénytervezetet az Országgyűlés vegye le napirendjéről.

„A kiemelt fontosságú honvédelmi terület övezete a két szakaszban lefolytatott társadalmi vitát követően került az OTrT törvény tervezetébe. Az övezet meghatározása kidolgozatlan, ez pedig az alapos, körültekintő szakmai előkészítés hiányára utal.” – nyilatkozta Éger Ákos, a Magyar Természetvédők Szövetsége munkatársa. Hozzátette: „Az új övezeti kategória bevezetése – a definíció egyik lehetséges olvasata értelmében – teljesen indokolatlan, mert a területi tervekben már le vannak határolva a honvédelmi területek.”

Mező János, aki a természetvédő szervezeteket képviseli az Országos Területfejlesztési Tanácsban, elmondta: „A definíció olyan mértékben pontatlan, hogy az lehetővé tenné, hogy a honvédség korlátlanul szerezzen meg további területeket az adott településen belül. Mivel a területek átfednek természet- és kulturális örökségvédelemi övezetekkel és a törvénytervezet nem határozza meg az övezetek hierarchiáját, konkrét fejlesztések – így pl. Tubes, Kánya-hegy stb. – mentén súlyos konfliktusokat idézne elő ezen övezet bevezetése.”

Kovács Bence, a Független Ökológiai Központ igazgatója a két törvénytervezet összefüggéseit vázolva kiemelte: „A nemzetgazdaságilag kiemelt építési beruházások megvalósításának elősegítését szolgáló törvénnyel a jogalkotó megtiltaná az OTrT-ben kiemelt fontosságú honvédelmi terület övezetébe sorolt települések önkormányzatai számára építési tilalom elrendelését a települések teljes közigazgatási területén és megvonná az önkormányzatok és társadalmi szereplők fellebbezési jogát az engedélyezési eljárás során. Az önkormányzati autonómia ilyen mértékű korlátozása, a demokrácia elveinek megsértése teljességgel elfogadhatatlan, ezért ezt a törvénytervezetet általános parlamenti vitára is alkalmatlannak kell nyilvánítani. A kiemelt beruházásokról szóló, a társadalmi részvételt korlátozó törvény előkészítése során a szokásosnál is alaposabb társadalmi egyeztetés lenne indokolt, ez esetben azonban a tervezetet sem az Országos Területfejlesztési Tanács, sem az Országos Környezetvédelmi Tanács nem tárgyalta, sőt a 15 napos közigazgatási egyeztetés 11. napján beterjesztették a parlament elé.”