A fél ország a Tubes sorsára juthat


Budapest, 2008. május 21.:A Magyar Természetvédők Szövetsége és civil partnerei ismételten azt kérik a parlamenti képviselőktől, hogy a kiemelt fontosságú honvédelmi terület övezete kerüljön ki az Országos Területrendezési Tervről szóló törvény tervezetéből és a nemzetgazdaságilag kiemelt építési beruházásokról szóló törvénytervezetből.


Május 26-án szavaz az Országgyűlés az Országos Területrendezési Tervről (OTrT) szóló törvény tervezetéhez benyújtott módosító indítványokról. Az Országos Területfejlesztési Tanács munkájában aktív civil szervezetek arra kérik a parlamenti képviselőket, hogy a szavazás során támogassák azon módosító indítványokat, amelyek a kiemelt fontosságú honvédelmi terület övezetének törlését javasolják. A kiemelt fontosságú honvédelmi terület övezete a két szakaszban lefolytatott társadalmi vitát követően került az OTrT törvény tervezetébe. Az övezet meghatározása kidolgozatlan, ez pedig az alapos, körültekintő szakmai előkészítés hiányára utal.

A kiemelt fontosságú honvédelmi terület övezetéhez az OTrT semmilyen szabályozást nem kapcsol, csak létrehozza a területet. Az övezethez kapcsolódó szabályozást a nemzetgazdaságilag kiemelt építési beruházások engedélyezését megkönnyítő törvénytervezet tartalmazza. Ez a jogszabály többek között megtiltaná az OTrT-ben kiemelt fontosságú honvédelmi terület övezetébe sorolt települések önkormányzatai számára építési tilalom elrendelését a települések teljes közigazgatási területén és megvonná az önkormányzatok és társadalmi szereplők fellebbezési jogát az engedélyezési eljárás során.

Ez azt jelenti, hogy többek között Budapest, Debrecen, Győr, Kaposvár, Kecskemét, Pécs, Székesfehérvár, Szolnok, Veszprém teljes közigazgatási területén nem rendelhetne el az önkormányzat építési tilalmat, és a honvédség bárhol bármilyen építkezésbe kezdhetne saját céljai szerint.
Mivel a kiemelt fontosságú honvédelmi területek átfednek az OTrT-ben meghatározott természet- és kulturális örökségvédelemi övezetekkel, és a nemzetgazdaságilag kiemelt beruházásokról szóló törvény a honvédelmi okokat minden más szempont elé helyezi, konkrét fejlesztések – így pl. Tubes, Kánya-hegy stb. – mentén súlyos konfliktusokat idézne elő ezen övezet bevezetése.

Az önkormányzati autonómia ilyen mértékű korlátozása, a demokrácia elveinek megsértése jogbizonytalanságot eredményez és alkotmányossági aggályokat is felvet, ezért teljességgel elfogadhatatlan.