Díjaztuk a KlímaőrjárókatBudapest, 2008. február 16. - A Kiotói Jegyzőkönyv életbelépésének harmadik évfordulóján, 20

Budapest, 2008. február 16. - A Kiotói Jegyzőkönyv életbelépésének harmadik évfordulóján, 2008. február 16-án értékeltük a Magyar Természetvédők Szövetsége iskoláknak meghirdetett környezeti nevelési és éghajlat-tudatossági programját, a KLIMAÕRJÁRATot és megtartottuk a pályázat ünnepélyes díjátadóját.

E jeles napon a díjkiosztó helyszínéül választott Magyar Természettudományi Múzeum megtelt gyerekzsivajjal, hiszen ezúttal a legfiatalabb környezet- és természetvédő nemzedék tagjaival találkozhattunk mindannyian.

Az iskoláknak meghirdetett KLÍMAÕRJÁRAT éghajlatvédelmi programmal a szövetségünk célja az volt, hogy tudatosítsa a diákokban: tudatosabb életmóddal a mindennapokban is lehet tenni a klímaváltozás megelőzéséért. Hiszünk abban, hogy játékos, aktivitásra épülő programok segítségével a jövő generációi, a fiatalok is tájékozottabbak és elkötelezettebbek lesznek az éghajlatvédelem kérdéskörében.

Örömmel láttuk, hogy 52 aktívan résztvevő iskolás csapatot sikerült megmozgatnunk a Klímaőrjáratban, rajtuk keresztül pedig további diákokat, szülőket, iskolavezetőket és az iskola működéséért felelős felnőtteket is sikerült bevonni az energiatakarékosság ügyéért. A program legnagyobb sikerének tartjuk, hogy a diákok javaslatai alapján már több iskolában konkrét lépések születtek az energiatakarékosabb működés, így éghajlatunk védelme érdekében.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Melléklet


A Kiotói Jegyzőkönyv
Az éghajlatváltozás elleni kötelező intézkedéseket tartalmazó nemzetközi Kiotói Jegyzőkönyv három éve, 2005. február 16-án lépett életbe. A jegyzőkönyvben az Európai Unió a 2008-2012-ig terjedő időszakra 8%-os üvegházhatású gáz kibocsátás csökkentést vállalt.

A Magyar Természetvédők Szövetségének szakemberei szerint az éghajlatváltozás megállítására a kiotói vállalások korántsem elegendőek. Az MTVSZ az éghajlatváltozás sikeresebb mérséklése érdekében munkája során felvállalta, hogy nyomást gyakorol az e témában érintett döntéshozókra. A szövetség mindemellett kiemelten foglalkozik azzal is, hogy mi mindannyian mit tehetünk az éghajlatváltozás mérséklése érdekében, azaz hogyan csökkenthetjük az éghajlatváltozást okozó üvegházgázok kibocsátását.

A KLÍMAÕRJÁRAT környezeti nevelési program
A Magyar Természetvédők Szövetsége KLÍMAÕRJÁRAT címmel pályázatot hirdetett 2007. októberétől december végéig általános és középiskolás diákcsapatok részére. A program célja az volt, hogy növelje a diákok ismereteit az energiafelhasználással, az energiahatékonyság és takarékosság lehetőségeivel kapcsolatban. Cél volt továbbá, hogy megismerjék a diákok az energiatermelés ártalmas környezeti hatásait, valamint azt, hogy miként lehet fellépni e problémák megszüntetése érdekében.

A Magyar Természetvédők pályázati felhívásának hatására 8-10 héten keresztül, 52 klímaőrjárat csapat, 38 iskolában figyelte meg iskolája energiafelhasználásának jellemzőit. A pályázaton résztvevő fiatalok feladata az volt, hogy minél több információt gyűjtsenek össze az iskola energiafelhasználásáról és ez alapján pályázatukban javaslatot tegyenek energia megtakarítási lehetőségekre.

Az iskolák a KLIMAÕRJÁRAT programban választ kerestek arra, hogy miért és mire használjuk az energiát mi fogyasztók, és valóban szükségünk van-e rá minden esetben. Néhány elgondolkodtató energiatudatossági tipp a klímaőrjáróktól:

- Szervezzünk csere-bere börzéket, ahol a feleslegessé vált dolgaink újra használatba kerülnek.
- Ültessünk fákat az épület déli homlokzata élé, akkor nyáron elegendő árnyékolást ad a tűző nap elől, télen viszont beengedi a fényt és a meleget adó napsugarakat.
- Készítsünk posztereket, amelyben arra bíztatjuk társainkat, hogy változtassanak energiapazarló szokásaikon.
- Beszéljünk az iskolavezetéssel az osztálytermek fűtésének környezetbarát megoldásairól, a papírhasználat csökkentéséről.

Díjak, díjazottak
A pályaművek közül a legjobbakat az MTVSZ 14 vidéki tagszervezetéből álló zsűrije választotta ki. Az életkori kategóriáknak megfelelő első 3 helyezettet hívta meg a szövetség a 2008. február 16-án megrendezésre került díjátadásra. A legjobb csapatok az oklevél és egy kiadványcsomag mellett, egy közös kalandtáborozáson vehetnek részt, a legjobb iskoláknak pedig egy éghajlatváltozásról szóló kiállítás és előadás a jutalma.

A díjazott csapatok:

Általános iskola kategória

1. helyezett: Energiaőrök csapata
Szabadhegyi Közoktatási Központ, Magyar-Német Óvoda, Általános Iskola és
Gimnázium, Győr,
A nyertes pályázat itt letölthető.

2. helyezett: Mi meg a Wattok
Kossuth Lajos Általános Iskola, Túrkeve,

3. helyezett: Mikota-tavi tündérek
Szigetköz Körzeti Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási
Intézmény, Darnózseli,

Középiskola kategória

1. helyezett: Délibáb
Szegedi Rendészeti Szakközépiskola, Szeged

2. helyezett: Jókai 1/11.A
Jókai Mór Óvoda, Általános és Szakképző Iskola, Győr

3. helyezett: Zöldfülűek
Lónyay Menyhért Szakközép- és Szakképző Iskola, Vásárosnamény