KlíMAvédelmet!

A magyar természetvédők látványos akciója a radikális éghajlatvédelmi stratégiáért


Festményekből kirakott hatalmas, Magyarországot ábrázoló térképpel fedte le a Parlament előtti teret a Magyar Természetvédők Szövetsége. A KlíMAvédelmet! kampány záróakcióján a természetvédők radikális éghajlatvédelmi stratégiát sürgetnek.


A Magyar Természetvédők Szövetsége és 13 regionális környezetvédő szervezet KlíMAvédelmet! című társadalmi kampányának záróakcióján klíma-üzenetekből kirakott, hatalmas Magyarország térképet varázsolt a Parlament elé. A kampány fő látványelemeként több mint 100 vidéki aktivista helyezte el a 27 magyarországi városban gyűjtött 1500 darab falapra festett klíma-üzenetet, amelyekből egy Magyarországot ábrázoló 25m x 15m-es óriási mozaikot állítottak össze.

A társadalmi kampány során 75 akciónap alatt 27 városban több tízezer emberrel találkoztunk, akik támogatják, hogy radikális éghajlatváltozási stratégiára van szükségesség. Az akciónk azt jelzi, hogy a magyar állampolgárok sürgős lépéseket várnak éghajlatunk védelme érdekében - mondta Botár Alexa, az MTVSZ éghajlatvédelmi program vezetője.

Az eseményen a Magyar Természetvédők Szövetsége az öt parlamenti párt képviselőinek jelenlétében átadta Szili Katalin házelnöknek és Fodor Gábor környezetvédelmi miniszternek a Nemzeti Éghajlatvédelmi Stratégia kapcsán beterjesztett javaslatait[1], amelyeket 63 civil zöld szervezet támogat.

Aggódunk, hogy a születendő Stratégia nem fog megfelelő válaszokat adni a kor kemény kihívásaira. Csak a társadalmi értékrendek és a termelési-fogyasztási struktúrák alapvető megváltoztatásával vehetjük fel sikeresen a harcot az éghajlatváltozással - mondta Farkas István, az MTVSZ ügyvezető elnöke.

Szembesülnünk kell azzal, hogy az ökológiai terhelésünk mérséklését csak a teljes társadalmi energiafelhasználás csökkentésével lehet elérni. Elengedhetetlennek tartjuk, hogy a Stratégia célul tűzze ki, hogy évi 1%-kal csökkenjen az összes energia felhasználása az országban – emelte ki Farkas István.

A természetvédők szerint a társadalmi-gazdasági struktúraváltást hatásos közgazdasági eszközökkel lehet elérni, amelyekkel kikényszeríthető az energiafelhasználás tényleges csökkentése. Fontos, hogy ezeket az eszközöket fogalmazza meg a Stratégia. Emellett lényegesnek tartják a természetes felszínborítottság növelését is.

Az MTVSZ elutasítja az energiafelhasználás növekedésével járó álmegoldásokat, amelyek csak a problémákat terhelik át az élet más területeire. Véleménye szerint a bioüzemanyagok nagymértékű felhasználása a természeti értékeinket veszélyezteti és az élelmiszerárak növekedése révén a lakosság megélhetését nehezítheti. Ugyancsak elfogadhatatlannak tartja az atomenergiát magas társadalmi kockázatai miatt.

Az akcióról készült képek letölthetők a www.mtvsz.hu honlapról:
https://mtvsz.hu/fotogaleria_list.php?from=&which=96

Jegyzetek:
[1] A Nemzeti Éghajlatvédelmi Stratégiával kapcsolatos javaslatok letölthetők  az MTVSZ honlapjáról: https://mtvsz.hu/dynamic/NES_MTVSZ_velemeny.pdf