KlíMAvédelmet!

Radikális éghajlatvédelmi stratégiát sürgetnek a természetvédok

Budapest, 2007. október 24. A Magyar Természetvédők Szövetsége 63 zöld szervezet támogatásával tanulmányt küldött a környezetvédelmi miniszternek, amelyben sürgeti, hogy a kormány olyan éghajlatvédelmi stratégiát fogadjon el, amely radikálisan átformálja a ma érvényben lévő környezetkárosító szakpolitikákat.


A Magyar Természetvédők Szövetsége 16 oldalas tanulmányt küldött Fodor Gábor környezetvédelmi miniszter részére a Nemzeti Éghajlatvédelmi Stratégia ügyében. A természetvédők aggodalmukat fejezték ki, hogy a születendő Stratégia nem fog megfelelő válaszokat adni a kor kemény kihívásaira.

A 63 zöld szervezet által jegyzett tanulmány hangsúlyozza, hogy az éghajlatváltozás problémája nem technikai vagy modernizációs kérdés. Csak a társadalmi értékrendek és a termelési-fogyasztási struktúrák alapvető megváltoztatásával vehetjük fel sikeresen a harcot az éghajlatváltozással.

Szembesülnünk kell azzal, hogy az ökológiai terhelésünk mérséklését csak a teljes társadalmi energiafelhasználás csökkentésével lehet elérni. Elengedhetetlennek tartjuk, hogy a Stratégia célul tűzze ki, hogy évi 1%-kal csökkenjen az összes energia felhasználása az országban – mondta Farkas István, az MTvSZ ügyvezető elnöke.

A természetvédők szerint a társadalmi-gazdasági struktúraváltást hatásos közgazdasági eszközökkel lehet elérni, amelyekkel kikényszeríthető az energiafelhasználás tényleges csökkentése. Fontos, hogy ezeket az eszközöket fogalmazza meg a Stratégia. Emellett többek között lényegesnek tartják a természetes felszínborítottság növelését is.

Botár Alexa, az MTvSz éghajlatvédelmi program vezetője szerint tudatosítani kell a társadalomban a probléma nagyságát. Világosan meg kell mondani az állampolgároknak, hogy nem növelhetjük tovább anyagi fogyasztásunkat össztársadalmi méretben, hanem értékeinken kell változtatni. Fontos, hogy az életminőségre koncentráljunk a kényelem növelése helyett – hangsúlyozta a programvezető.

A természetvédők elutasítják az energiafelhasználás növekedésével járó álmegoldásokat, amelyek csak a problémákat terhelik át az élet más területeire. Véleményük szerint a bioüzemanyagok nagymértékű felhasználása a természeti értékeinket veszélyezteti és az élelmiszerárak növekedése révén a lakosság megélhetését nehezítheti. Ugyancsak elfogadhatatlannak tartják az atomenergiát magas társadalmi kockázatai miatt.

Az MTvSz álláspontja támogatására országos kampányt szervezett, amelynek során 25 városban voltak akciók. A kampány látványos záróeseményét november 9-én tartják a Parlament épülete előtt.

[1] A tanulmány letölthető a Magyar Természetvédők Szövetsége honlapjáról: tanulmány (pdf)

[2] Klímavédelmet kampányről bővebben