Szorítsák korlátok közé a bioüzemanyagok felhasználását!


Budapest, 2007. szeptember 13.: A Magyar Természetvédők Szövetsége sürgeti a kormányt, hogy olyan biomassza stratégiát fogadjon el, amely a bioüzemanyagok termelését társadalmilag és környezeti szempontok szerint is elfogadható keretek közé szorítja.


A Magyar Természetvédők Szövetsége – Föld Barátai Magyarország (MTVSZ) már korábban is többször felhívta a figyelmet, hogy a bioüzemanyagok meggondolatlan elterjesztése veszélyeket jelent a biológiai sokféleségre, valamint maga után vonja az élelmiszerek és a takarmányárának emelkedését. [1] Ugyanakkor nem járul érdemben hozzá az éghajlatváltozás mérsékléséhez sem.
A természetvédők szerint nem helyes, hogy az Európai Unió legutóbbi tanácsülésén azt a célkitűzést fogadták el, hogy 2020-ra a tagállamok 10 százalékosra növeljék a bioüzemanyagok felhasználását. Sajnos az EU célkitűzésekre is hivatkozva hazánkban jelenlegi fejlesztéspolitika keretében több, uniós forrásokat is felhasználó program (pl. Új Magyarország FejlesztésiTerv, Új Magyarország Vidékfejlesztési Terv) támogatni kívánja a bioüzemanyagok termelését.  

A bioüzemanyagok elterjedésének támogatása óriási hiba, amelyre már a nagy nemzetközi tekintélynek örvendő OECD is felhívta a figyelmet – emelte ki Farkas István, az MTVSZ ügyvezető elnöke.

A néhány nappal ezelőtt nyilvánosságra került dokumentumban az OECD is arra figyelmeztet, hogy meg kell szüntetni a bioüzemanyagok előállításának támogatását, mert jelentős élelmiszerár-emelkedést okoz és környezeti hatásai akár még a benzinnél és a dízelnél is rosszabbak lehetnek. Az OECD szerint az európai kormányok nem veszik figyelembe a bioüzemanyagokkal szembeni, egyre erősödő aggodalmakat. [2]

Az elmúlt napokban a Föld Baráta iEurópa környezetvédő szervezet is felszólította az Európai Uniót, hogy vesse el a mezőgazdasági eredetű üzemanyagok 10 százalékos részarányára vonatkozó célkitűzést. [3]

Midezek fényében a Magyar Természetvédők Szövetsége arra kéri a kormányt, hogy ne adjanak pénzügyi támogatást a bioüzemanyagok előállítására és felhasználására. Sürgetjük egy olyan biomassza stratégia kidolgozását, amely a bioüzemanyagok termelését társadalmilag és környezeti szempontok szerint is elfogadható keretek közé szorítja – jelentette ki Farkas István.

A megújuló energiaforrások nem szolgálhatják egy növekvő energiaigény kielégítését, ehelyett a teljes energiafelhasználás csökkentésére van szükség! Ehhez az energiatakarékossági és energiahatékonysági lépéseket kell ösztönözni, amelyek környezeti szempontból is elfogadhatóbbak, és gazdaságilag is hatékonyabbak – tette hozzá Fidrich Róbert, az MTVSZ programvezetője.

Az MTVSZ napokban megjelent Biomassza dilemma című kiadványa tudományos igénnyel elemzi a biomassza termelés és felhasználás kérdéskörét. [4]

További információ:

Fidrich Róbert, MTVSZ, tel: (1)216-7297, mobil: (70)2-715-715
Botár Alexa, MTVSZ, tel: (1)216-7297, mobil: (20)931-5043

Jegyzetek:

[1] A bioüzemanyagok átgondolatlan támogatása az igazi oka a takarmányárak növekedésének -   itt olvasható
[2]Az OECD a fejlett ipari országokat tömörítő nemzetközi Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet. Round Table on Sustainable Development: BIOFUELS: IS THE CURE WORSE THAN THE DISEASE? - Letölthető dokumentum
[3]  Friends of the Earth Europe urges EU to scrap 10 percent target - a teljes sajtóközlemény itt olvasható

[4] dr. Gyulai Iván: Biomassza-dilemma  - a kiadvány letölthető itt