Ne bukjunk a Nabuccón!

Az európai gázfelhasználás növelése lehetetlenné teszi a klímaváltozás elleni fellépést


Budapest, 2007. szeptember 16.: A Magyar Természetvédők Szövetsége bírálja az európai és magyar döntéshozókat, hogy a éghajlatváltozás elleni hatékony fellépés helyett az energiafelhasználás növekedését pártoló lépéseket terveznek.


Egy, a napokban hazánkban tartott konferencia által újra vezető hír lett a Nabucco és a Kék Áramlat gázvezetékek megépítése, amelynek kapcsán nyilvánosságra került, hogy a döntéshozók az európai gázfelhasználás növekedését a jelenlegi szint másfélszeresére becsülik középtávon.

A Magyar Természetvédők Szövetsége (MTVSZ) ellentmondásosnak és átgondolatlannak tartja azt a magyar és európai politikát, amely egyrészről kiszolgálja az energia éhség fokozódását, másrészt az éghajlatváltozás elleni küzdelemre szólít fel.
 
A természetvédők elképzelhetetlennek tartják, hogy növekvő energiafelhasználás mellett megvalósítható legyen az Európai Unió üvegházgáz csökkentésre vonatkozó ambiciózus elképzelése, amely 20-30%-kal csökkentené kibocsátásait 2020-ig. Az Uniónak 2012-ig a Kiotóban önként vállalt 8%-os csökkentést kellene teljesítenie, de jelenleg ebből egyetlen százalékot sem valósított meg, sőt, összességében 2%-os növekedést könyvelhet el.

Gyulai Iván, az Ökológiai Intézet a Fenntartható Fejlődésért igazgatója, az MTVSZ szakértője elmondta, hogy az Unió fenntarthatósági politikája sürgeti, hogy a gazdasági növekedést szét kell választani a környezet terhelésétől, azaz a gazdaság úgy növekedjen, hogy az ne növekvő energiafelhasználás, közlekedésbővülés vagy szennyezőanyag kibocsátás növekedés mellett valósuljon meg. Az is érthetetlen, hogy miközben a külső energiafüggőség enyhítésének szükségességéről, a nem megújuló energiahordozók megújulókkal történő helyettesítéséről beszélnek az európai és magyar döntéshozók, most olyan vállalkozás mellett teszik le a voksukat, amelyet már saját nézeteik, de legfőképpen az éghajlatváltozás tényéből fakadó kényszer már réges-rég meghaladt.  

A klímaváltozás elleni hatékony fellépés csak akkor lehetséges, ha az európai államok, közte Magyarország, fokozatosan csökkentik a teljes energiafelhasználást. Ezen belül a fosszilis energia felhasználását radikálisan csökkenteni kell. Csak így menthető meg a Föld lakossága a éghajlatváltozás katasztrófájától - mondta Fidrich Róbert, az MTVSZ programvezetője.