Nem nyújt valódi megoldást a Nemzeti Éghajlatváltozási Stratégia


Budapest, 2007. augusztus 31.: Nem nyújt valódi megoldást az éghajlatváltozás problémáira a Nemzeti Éghajlatváltozási Stratégia – derül ki a Magyar Természetvédők Szövetsége által  a környezetvédelmi tárcához benyújtott szakértői véleményből, melyet 30 regionális civil szervezet támogatott. A természetvédők szerint gyökeres társadalmi és gazdasági változásra van szükség.


Egy hatékony éghajlatvédelmi stratégiában a jövőben tervezett intézkedéseknek az éghajlatváltozás okaira kell irányulniuk, nem csupán csővégi megoldásokat, technikai válaszokat keresni. Ez olyan, mintha egy szakadék felé robogó gőzmozdony vezetője ahelyett, hogy megpróbálná megállítani a vonatot, modernebb fűtőanyagot lapátolna a tűztérbe, amelynek hatására talán még gyorsabban dübörgünk a mélység felé – magyarázta Botár Alexa, az MTVSZ programvezetője.

A mostani, gazdasági növekedésre koncentráló politikák helyett teljesen át kell alakítani a társadalmat és a gazdaságot, a termelés és fogyasztás egész szerkezetét úgy, hogy az eddiginél kevesebb anyag- és energiafelhasználással járjon, emellett az éghajlatváltozás enyhítése érdekében javítani kell a természetes felszínborítottságot is – tette hozzá Botár Alexa.

A NÉS inkább csak a fő kibocsátó termelési és szolgáltatási szektorokkal foglalkozik, környezeti szempontú modernizációjukban hisz és sajnálatosan elkülönülten kezeli őket. A stratégiában felvázolt alacsony széntartalmú gazdasághoz sincsenek megfelelő eszközök rendelve. A Stratégia főleg az üvegházgáz kibocsátás-csökkentésre koncentrál, pedig az együtt jár a természeti erőforrás-felhasználással, és a térfelhasználás átalakításával is. A kibocsátások tehát beviteli (input) szabályozással, a természeti erőforrások és a tér felhasználásának csökkentésével mérsékelhetők.

Az üvegházgáz-kibocsátásra a megújuló, de kimeríthető erőforrások (biomassza) felhasználásában választ látó politika a természetes térszerkezet további rombolásával, a kiterjedt és intenzívebbé váló monokultúrákon keresztül veszélyezteti a biológiai sokféleséget, miközben globális mértékben növeli a szén-dioxid és metán kibocsátást a földhasználati funkciók megváltoztatása miatt. Ezért az MTVSZ ellenzi, hogy a biomassza felhasználás és a bioüzemanyagok prioritást kaphassanak.

Környezeti szempontból elfogadhatatlan, hogy a Stratégia tudomásul veszi az energiafelhasználás növekedését, és hogy ennek kiszolgálására újabb energiatermelő kapacitásokat terveznek.  A Magyar Természetvédők Szövetsége szerint a járható út az energiafelhasználás csökkentése, a meglévő kapacitások helyettesítése, melyeknek alternatív tüzelőanyagokat, az előzőnél nagyobb termelési, elosztási és felhasználási hatékonyságot kell alkalmazniuk.

Szintén nem fogadhatók el azok a forgatókönyvek, ahol a jelenlegi üvegházgáz kibocsátási szinthez képest növekedés várható. Az MTVSZ szerint valódi kibocsátás-csökkentésre van szükség, és nem engedhető meg egyetlen szektor esetében sem a kibocsátás növekedés.

Szükségleteinket nem képesek kielégíteni az egyre fogyó természeti erőforrás-készletek. Két feladat előtt állunk: védekezni a bekövetkező hatásokkal szemben, s végrehajtani a szükséges strukturális változtatásokat. Nemcsak az éghajlatváltozás okán kell cselekedni az emberiségnek, hanem azért, mert a környezeti és társadalmi problémák összefonódtak, s ezeket csak együttesen, egy közös gyökérből kiindulva lehet megoldani – összegezte Farkas István, az MTVSZ ügyvezető elnöke.

További információ:
Az MTVSZ által a Nemzeti Éghajlatváltozási Stratégiáról készített
szakértői vélemény koncepcionális rész letölthető innen: MTVSz koncepcionális véleménye