Klíma-mentőövet Magyarországnak!

Környezetvédők egy hatékony éghajlatváltozási stratégiáért


Budapest, 2007. június. 6.: Elkezdte a Nemzeti Éghajlatvédelmi Stratégia társadalmi vitáját  több mint száz kerékpáros környezetvédő az öt parlamenti párt székházánál, majd a Parlamentnél. Az öltönyben kerekező delegáció mindegyik helyszínen átadta a politikusoknak a 43 civil szervezet által aláírt, 10 pontos petíciót, amely az éghajlatvédelmi stratégiával kapcsolatos javaslataikat tartalmazza. Az MTVSZ ott volt a kezdeményezők között.


A 10 pont letölthető: innen.
Képgaléria itt.

A tudósok nemzetközi közössége az éghajlatváltozás legfőbb okozójaként egyöntetűen az emberiséget teszi felelőssé. Az is nyilvánvalóvá vált, hogy a kibocsátás csökkentésének elodázása sokkal nagyobb gazdasági veszteséget okoz, mint amennyibe a megelőzésre irányuló erőfeszítések kerülnének.

Magyarországnak környezetvédelmi, gazdasági és társadalmi szempontból elemi érdeke és erkölcsi kötelessége, hogy mihamarabb megfeleljen az éghajlatváltozás okozta új környezeti kihívásoknak. A kiváltó okok megszüntetéséhez szemléletváltásra van szükségünk. Ez nem csak az éghajlat védelme miatt lényeges, hanem általában is jótékonyan hatna környezetünk állapotára, valamint a gazdaságra és a társadalmi igazságosságot is növelné.

A környezetvédő szervezetek a mai akcióval megkezdték a Nemzeti Éghajlatváltozási Stratégia társadalmi vitáját, és a legfontosabb javaslataikat 10 pontba foglalva az öt parlamenti párt, valamint a kormány elé tárták.

Az egyes székházaknál a következők vették át a petíciót, időrendben: az MDF részéről Katona Kálmán, az Országos Választmány elnöke, az MSZP részéről Orosz Sándor, a MSZP frakció Környezetvédelmi munkacsoportjának vezetője, a KDNP részéről Nagy Andor, frakcióvezető-helyettes, az SZDSZ részéről Léderer András az Új Generáció elnöke, a Fidesz részéről Navracsics Tibor frakcióvezető.

12 órára ért a biciklis menet a Parlamenthez, ahol a kormányülésről kijőve Fodor Gábor környezetvédelmi és Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter fogadta a 10 pontot. Bár a környezetvédők örömmel fogadták, hogy két kormánytag átvette a petíciót, de hiányolták az MSZP-s tárcák vezetőinek jelentélét, különösen azért, mert a Nemzeti Éghajlatvádelmi Stratégia megalkotásában és megvalósításában minden tárca aktív részvételére szükség van. Az éghajlatváltozás hatásai, valamint az arra adandó válaszok átfogó jellege miatt ugyanis a stratégiának minden szektorra ki kell terjednie.

A 10 pont tömören a következő:
1. Kevesebb kibocsátást minden szektorban!
2. Nagyobb energiahatékonyságot!
3. Kevesebb kibocsátást a közlekedésben!
4. Több megújuló energiaforrást!
5. Atomenergiát ne!
6. Gazdasági szabályozó eszközöket!
7. Kevesebb fosszilis energiahordozót!
8. Több forrást kutatásra, fejlesztésre!
9. Lakossági tájékoztatást és felkészítést!
10. Stratégiai dokumentumokat harmonizálni a Nemzeti Éghajlatváltozási Stratégiával!

A környezetvédő szervezetek arra is kérték a magyar kormányt, hogy a készülő stratégiával kapcsolatos társadalmi egyeztetési folyamat során a zöld mozgalom szervezetei is lehetőséget kapjanak a dokumentum érdemi alakítására. A zöld szervezetek a stratégia megvalósítása, illetve a ráépülő cselekvési programok működtetése kapcsán az ellenőrző fórumokba küldött delegáltakon keresztül szeretnének betekintést nyerni.

10 pontba foglalt javaslatainkról bővebben ITT olvashat.

Energia Klub, Kardos Péter
Greenpeace, Rohonyi Péter
Levegő Munkacsoport, Szabó Zoltán
Magyar Természetvédők Szövetsége, Botár Alexa, tel: 216-7297, www.mtvsz.hu
Védegylet, Linder Bálint