Nyílt levél Verespatak ügyében


A Greenpeace, a Magyar Természetvédok Szövetsége és a Védegylet nyílt levelet írt a verespataki beruházásról valamint a cián romániai betiltásával kapcsolatos törvényjavaslatról Markó Bélának, az RMDSz elnökének.



NYÍLT LEVÉL

Markó Béla
Elnök Úr részére

Romániai Magyar Demokrata Szövetség
024015 Str. Avram Iancu nr. 8, II. kerület PO BOX 34-26
Bukarest, Románia
email: office@rmdsz.ro

Tisztelt Elnök úr!

Ismételten Önhöz kell fordulnunk a Rooia Montana Gold Corporation által Verespatakra tervezett aranybánya ügyében.

2006 decemberében a magyar környezetvédelmi szervezetekkel rendezett találkozón Ön elmondta, hogy a Szövetség szerint egyértelmuen felesleges és kockázatos a verespataki beruházás. Hozzátette, hogy amíg minimális kockázatok is vannak, addig nem szabad engedélyezni a létesítmény megnyitását, jelenleg pedig nincsenek meg azok a garanciák, amelyek eloszlatnák a félelmeket. Ígéretet tett, hogy a jövoben a Szövetség aktívabban fel kíván lépni a környezetvédelem területén.

Elnök úr! Elérkezett az ido, hogy ígéretét beváltsa. Romániai civil szervezetek a nagybányai ciánszennyezés óta harcolnak azért, hogy a román bányászati törvényt módosítsák. Ez év tavaszán sikerült elérni, hogy a cián bányászatban való tilalma törvénymódosításként a parlament elé kerüljön. A jövo hetekben dol el, hogy sikerül-e végre betiltani a szinte felbecsülhetetlen környezeti károkért felelos cián bányászatban való alkalmazását, és ezzel megpecsételni a verespataki aranybánya tervét. Sajnos, úgy tudjuk, az RMDSZ nem akarja támogatni a cián betiltását.

A cián betiltása az egyetlen út, amellyel a romániai parlamenti pártok megállíthatják a rendkívül súlyos környezeti kockázatokkal járó aranybánya beruházást.

Reméljünk, egyetért velünk abban, hogy azok kockázatok, amelyeket a tervezett beruházás román és magyar állampolgárok millióira terhel, szükségessé teszik, hogy mindent megtegyünk a bányaterv megvalósulásának megakadályozása érdekében. Úgy gondoljuk, hogy a cián betiltására vonatkozó törvénymódosítás támogatása a legkevesebb, amelyet a Szövetség megtehet, amennyiben ígéretét be kívánja tartani és a romániai magyarok, valamint a románok érdekeit képviselni szeretné a döntésben.
Az abszolút többség megszerzéséhez elengedhetetlen az RMDSZ támogatása. Nagyon furcsa lenne, hogy miközben a román politikai pártok támogatják a cián betiltását, egy magyar párt nem állna ki e kezdeményezés mellett.

Mindezek fényében arra szeretnénk kérni Önt, hogy az RMDSZ, mint a román kormányzó koalíció tagja, támogassa a cián betiltására vonatkozó törvényjavaslatát és ezzel tettekben ne csak szóban utasítsa el a verespataki aranybánya tervét!

Budapest, 2007. május 17.

Tisztelettel,

Nemes Noémi
Greenpeace                

Fidrich Róbert
Magyar Természetvédok Szövetsége

Jávor Benedek        
Védegylet