Szigetelve jobb! – Jégkocka akció az éghajlat védelméért

A tavalyi nagysikerű akció folytatásaként április 4-én, idén is három helyszínen, Budapesten, Békéscsabán és Miskolcon egy 1,2 x 1,2 x 1,2 m-es nagy jégkockát hőszigetelünk a passzív házak hőtechnológiai követelményei szerint; és ezzel útnak indítjuk látványos, két hónapig tartó szigetelő akciónkat.


A kevesebb energiafogyasztásnak nincs alternatívája!

Az ország energiafogyasztásának harmadát kitevő háztartások energiamérlegének kb. 70%-át teszi ki a hűtés-fűtés; és másfélszer annyi energiát használunk fűtésre, mint az uniós átlag. Így könnyen kiszámolható, hogy a teljes magyar energiafogyasztás 15%-át szórjuk ki az ablakon, ennyit lehetne megspórolni. A fűtés túlnyomó részét üvegházgáz-kibocsátással járó fosszilis energiahordozók (főleg földgáz) égetésével biztosítják Magyarországon. Így bármilyen hatékonyan működne is a rendszer, a növekvő teljes energiafelhasználás azt mutatja: valódi megoldást elsősorban az energiatakarékosság adhat, amelyhez szemléletváltozásra és átgondolt intézkedésekre van szükség – mondta Farkas István, a Magyar Természetvédők Szövetsége ügyvezető elnöke.

 Az akció során a becsomagolt jégkocka 2 hónapon keresztül kint lesz a szabadban - kitéve az időjárás viszontagságainak; majd június ötödikén, a Környezetvédelmi Világnapon kicsomagoljuk.

Ez a jégkocka egy modell, amely szemléletesen bemutatja, milyen egy passzív ház és választ ad arra a kérdésre, hogy mekkora hasznot jelent a jó hőszigetelés. A jégkockák oldalára kihelyezett szóróanyagon bárki megtippelheti, hogy a jégtömb hányad része éli túl a két hónapos akciót, azaz milyen teljesítményt nyújtott a 40 cm-es szigetelőréteg. A tippelők között energiatakarékos tárgynyereményeket sorsolunk ki az akció végén - tájékoztatott Botár Alexa, az Magyar Természetvédők Szövetsége éghajlati programvezetője.

Az MTVSZ felhívja a lakosság figyelmét, hogy 2007. március 31-én a gazdasági tárca közzétette pályázatát, amely lakossági energiatakarékosságra (hőszigetelés) és lakossági megújuló energiahordozó-felhasználásra nyújt támogatást. A nyílászárók cseréjével 15-20%-os, a komplex épület-felújításokkal akár 80%-os energiamegtakarítást és arányos kibocsátás-csökkentés érhető el. A budapesti lakások 70%-án sürgősen és jelentősen, 90%-án lenne mit javítani.

A jégkocka akciót az Austrotherm szigetelőanyagokat gyártó cég, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium és a Fővárosi Önkormányzat támogatja.

A Jégkocka akció galériája itt elérhető.

Szervezők, további Jégkocka akció helyszínek és párhuzamos megnyitók:

Békés Megyei Zöld Kör;
Holocén Természetvédelmi Egyesület;
Magyar Természetvédők Szövetsége;
Reflex Környezetvédő Egyesület
és az ausztriai Klímaszövetség.

Békéscsaba, Andrássy út 45-47. Rendező: Békés Megyei Zöld Kör, Fehér Ibolya, 20-326-9442
Miskolc, Kossuth u. 3. Rendező: Holocén Természetvédelmi Egyesület, Kuthi Adrienn, 30-291-5543

A Jégkocka akció helyszínén 2007. április 22-én, a Föld Napja alkalmából akciónapot szervezünk több civil szereplő részvételével. Megmozdulásunkkal a hazai Nemzeti Éghajlatváltozási Stratégia fontosságára szeretnénk felhívni a figyelmet. Hamarosan bővebb információt is küldünk az eseményről.