Roncsautó temető a természetvédelmi területek mellett

Az Ereco újabb kétséges beruházása

Budapest, 2007. április 27.: Természetvédők aggodalmukat fejezik ki, mert a nemrég radioaktív hulladékszállítási botrányba keveredett Ereco Zrt, az Ócsai Tájvédelmi Körzet mellé akarja telepíteni Magyarország legnagyobb roncsautó feldolgozó üzemét. A telephely kapacitása évi 500 ezer tonna, melynek során 50 ezer tonna veszélyes hulladék keletkezik.


A Magyar Természetvédők Szövetsége és a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület aggodalmát fejezik ki az Ereco legújabb beruházása miatt. A fejlesztés tervezett helyszíne közel fekszik az Ócsai Tájvédelmi Körzet fokozottan védett területéhez, a „Turjánvidék” elnevezésű NATURA 2000 területhez, amely az európai unió ökológiai hálózatának része, és nemzetközi jelentőségű madárvonuló- és gyűrűző hely.  De az üzem működése nemcsak természetvédelmi szempontból aggályos. A beruházás közelében találhatóak az Ócsa város vízellátását biztosító vízmű kutak. A lakóövezet pár száz méterre van, a tervezett iparvágány pedig a házaktól csupán pár méterre haladna el. A terület jelenleg még mezőgazdasági besorolású, mellette mezőgazdasági tevékenység folyik.

A jelenlegi tervek nem igazolják, hogy a természetvédelmi területekre, vagy a lakosságra az üzem ártalmatlan, ráadásul a beruházó, a természetvédelmi szervezetek információi szerint igyekszik elkerülni a környezetvédelmi hatásvizsgálat készíttetését.

A gyár kapacitása évi 500 ezer tonna, melyből 50 ezer tonna veszélyes hulladék keletkezik. Jelenleg a cég Gránátos utcában üzemelő telepén évi 200 ezer tonna hulladék kerül feldolgozásra, tehát az új kapacitás a jelenlegi több mint kétszerese. Magyarországon évente kevesebb, mint 200 ezer tonna autóhulladék keletkezik. Kérdés, hogy a cég a 300 ezer tonna különbséget honnan kívánja beszerezni. Az Ereco már többször került hulladékok illegális importjának gyanújába.

A cég eddigi tevékenysége egyáltalán nem a környezetért felelősséget érző vállalat képét mutatja. Pár éve a rendőrségi is nyomozást folytatott az Ereco ellen veszélyes hulladék jogellenes elhelyezése miatt. Jelenlegi telephelyét is a környezetvédelmileg problémás működése miatt kell elhagynia. A napokban robbant ki hazánkban az a botrány, mely Bosznia-Hercegovinában már egy hónapja tart. Az Ereco sugárszennyezett fémhulladékot szállított Boszniába, melyet az ottani hatóságok visszaküldtek Magyarországra április közepén. Erről a hazai lakosság eddig nem értesült.

Az üzem jelenlegi tervei egyáltalán nem foglalkoznak a természetvédelmi problémákkal, vagy a működés lakosságra gyakorolt hatásával. Egy ilyen beruházásnak barnamezős területen kell megvalósulnia. – mondta Éger Ákos a Magyar Természetvédők Szövetsége programvezetője.

A beruházás beláthatatlan következményekkel járhat, mivel az Ócsai Tájvédelmi Körzet vizes élőhelyeinek vízellátását és vízminőségét veszélyezteti, ezáltal egy nemzetközi szinten is jelentős madárélőhelyet tehet tönkre. – jelentette ki Halmos Gergő, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület igazgatója.



Gyozelem!

Az MTvSz nemrégiben kezdett el kampányolni az Ócsi Tájvédelmi Körzet mellett tervezett ERECO roncsautó és fémhulladékfeldogozó megépítése ellen.
Az évi 50 000 tonna veszélyes hulladékot "termelo" üzem nemcsak a védett területeket veszélyeztette volna, hanem ócsa vízbázisát is, és a lakók nyugalmát és egészségét, mivel az üzemhez vezeto új vasútvonal a házaktól 6 méterre vezetett volna. Indokainkat meghallva, Ócsa képviselo-testülete viaszavonta az üzem építésére adott engedélyeit, így annak új helyszínt kell keresnie, remélhetoleg egy már ipari területen, ahogy azt Szövetségünk is javasolja.