Föld Napja 2007 a fovárosban

Föld Napja az éghajlatvédelem jegyében a fováros szívében, 4 helyszínen, 4 programmal

A Föld Napja ünnep, a környezetvédelem jeles napja. Az aktuálisan felszínen lévő témák egyike a klímaváltozás, mely hatással van minden földi tényezőre –  kötelességünk közösen fellépni a probléma megismertetése és a megoldási lehetőségek bemutatása érdekében.A rendezvényen részt vesznek a Critical Mass, a Gödör Klub, a MerlinSzínház és a Városháza parkba kitelepülő civil szervezetek, a programok délelőtt 10-től késő éjszakáig futnak; minden program ingyenes.


Az eseményt Budapesten 4 helyszín, 4 program képviseli – mindenhol más oldalról informálva az érdeklődőket.

A fővárosi eseményekről sajtótájékoztatót szervezünk 2007. április 19-én, 11 órától a Gödör Klubban, részletes programot és meghívót a következő hét folyamán továbbítunk a sajtó részére.

1. Critical Mass

Critical mass - Biciklizz minden hétköznap!

E jelmondat jegyében a tavalyi 30 ezernél is több kerékpárost várnak a Critical Mass Budapest kerékpáros felvonulás szervezői.
A már hagyományos föld napi megmozdulás résztvevői a közlekedési célú, mindennapos kerékpározás népszerűsítéséért, közvetve pedig a várost érő forgalmi terhelés, és szmog csökkenéséért demonstrálnak.
Az idén már 15 magyarországi és erdélyi nagyvárosban, közel egyidőben zajló esemény fő szervezői kerékpáros civil szervezetek, de a megvalósításban számtalan országos vagy helyi környezet- és városvédő szervezet is közreműködik. Itt, a Városligeti réten kap majd helyet a Zöld Fiatalok változatos programja is.


2. Gödör Klub - Alternatívák a Föld Napjára

Míg a Gödör Klub életében aktív szerepet vállaló civil szervezetek az éghajlati válsággal kapcsolatban felmerülő „felnőtt” kérdéseiket teszik fel a téma szakértőinek, a Föld Napján összegyűlt generációk közül a legfiatalabbak megrajzolják a szép, új világot.
A WAMP újrahasznosításban jeleskedő művészei a fogyasztási rutinokkal szemben mutatnak alternatívát termékeikkel, a BPStreet, és Greenpeace magyarországi aktivistái pedig a tájékoztatás személyességével, valamint a PUBLIC ART eszközével próbálják eljuttatni az emberekhez a Föld bolygó mindenkori üzenetét: együttműködés nélkül nincs megoldás! Bemutatkozik a Kétfarkú Kutya Párt, akcióval hívva fel a figyelmet a main stream médián túli tájékoztatásban rejlő lehetőségekre.


3. Föld Napja a Merlinben művészet, tudás, felfedezés

Ezen a napon minden a Föld körül forog. Arról beszélgetünk, amiért érdemes szeretni a környezetünket, beleértve a természeti kincseket, a levegőt, a növény-, és állatvilágot, a körülöttünk élő embereket, és saját magunkat. Ha szem előtt tartjuk a „gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan” elvet, és saját környezetünkben igyekszünk harmóniát teremteni, nagyobb szolgálatot teszünk bolygónknak, mint gondolnánk. Ha végiggondoljuk, és kritikával fogadjuk az információkat melyekkel nap, mint nap bombáznak minket, nem kényszerülünk arra, hogy előítéletek alapján hozzunk elhamarkodott döntéseket. Ezen a napon azt szeretnénk bemutatni, bár nincs egyedül üdvözítő megoldás, ha igényesek vagyunk környezetünkre, megtalálhatjuk minden életterületen azokat a megoldásokat, melyekkel a legkevesebbet ártunk környezetünknek és saját magunknak.

4. Városháza park - Jobb életminőség kevesebb energiával - KlíMAvédelmet!

Célunk, egy olyan esemény megszervezése, amely megszólítja és bevonja a járókelőket tevékenységeinkbe, ahol ötletet és tanácsot adhatunk, hogy saját maguk mit tehetünk, és min változtathatunk a klímaváltozás mérsékléséért. Az egyes szervezetek, kampányaikkal a közös társadalmi fellépésért, a döntéshozók figyelmének felkeltéséért dolgoznak. Ez az alkalom első állomása annak az országos éghajlatvédelmi kampánynak, amelynek keretében az MTvSz és 13 környezetvédő szervezet gyűjt üzeneteket és aláírásokat, hogy a kormány és az Országgyűlés határozott lépéseket tegyen az éghajlatváltozás mérséklése érdekében.

A Városháza parkban a Fair Világ Méltányos Kereskedelem Szövetség, a Levegő Munkacsoport és tagszervezetei, a BKV és a Magyar Kerékpáros Klub, a Magyar Természetvédők Szövetsége, az Ökoszolgálat Alapítvány, a Tudatos Vásárlók Egyesülete, a Zöld Fiatalok „Föld Napja” néven non-profit, szemléletformáló kulturális rendezvényt szervez 2007. április 22-én 10: 00 órától 2007. április 22-én 18: 00 óráig a Városháza parkban. A helyszínen a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium is helyet kap saját programjával.



Háttéranyag – előzetes programterv

1. CM -Critical mass - Biciklizz minden hétköznap!

E jelmondat jegyében a tavalyi 30 ezernél is több kerékpárost várnak a Critical Mass Budapest kerékpáros felvonulás szervezői.
A már hagyományos föld napi megmozdulás résztvevői a közlekedési célú, mindennapos kerékpározás népszerűsítéséért, közvetve pedig a várost érő forgalmi terhelés, és szmog csökkenéséért demonstrálnak.
A felvonulás 16 órakor kezdődik a XIII. kerületi Újpesti rakparton
(gyülekezés: 15:30-tól)

Útvonal (a menet elejének áthaladásának becsült időpontjával):

Újpesti rakpart (16:00) - Pesti alsó rakpart - Petőfi híd(16:25) - Budai alsó rakpart - Döbrentei tér (16:40) - Attila út - Krisztina tér (16:45) - Alagút - Lánchíd (16:50) - Erzsébet tér (17:00) - Andrássy út - Városligeti rét (17:25)

Az útvonal hossza 14 km, időtartama kb. 90 perc + kb. 60-80 perc az utolsók beérkezéséig

Zöld Fiatalok: AutóIrtó magazin bemutatása, Nők Tanítanak Nőket Biciklit Szerelni műhely külön akadálypályával és más ügyességi versenyekkel, interaktív „gigamatrica” játék.

Az interaktív „gigamatrica” játékban a Critical Mass résztvevői közül több százan vehetnek részt. A játék a felvonulás útvonalán és a Petőfi Csarnoknál lévő ZöFi busznál zajlik, ahol a Nők Tanítanak Nőket Biciklit Szerelni műhely külön akadálypályával és más ügyességi versenyekkel várja az érdeklődő hölgyeket.
Az autonóm aktivisták kollektívája a Föld Napján jelenteti meg az AutóIrtó magazin 5. számát, mely kiemelt témája a klímaváltozás. A biciklis aktivista szubkultúra kedvelt lapja az ismeretterjesztésen túl bemutatja az e területen tevékenykedő civil szervezeteket is. www.autoirto.hu.

***

2. Gödör Klub - Alternatívák a Föld Napjára

Míg a Gödör Klub életében aktív szerepet vállaló civil szervezetek az éghajlati válsággal kapcsolatban felmerülő „felnőtt” kérdéseiket teszik fel a téma szakértőinek, a Föld Napján összegyűlt generációk közül a legfiatalabbak megrajzolják a szép, új világot.
A WAMP újrahasznosításban jeleskedő művészei a fogyasztási rutinokkal szemben mutatnak alternatívát termékeikkel, a BPStreet, és Greenpeace magyarországi aktivistái pedig a tájékoztatás személyességével, valamint a PUBLIC ART eszközével próbálják eljuttatni az emberekhez a Föld bolygó mindenkori üzenetét: együttműködés nélkül nincs megoldás!

Programok:
10. 00-18. 00: Wamp (Vasárnapi Művészpiac) design börzéje a sétányon. Fókuszban az újrahasznosítás.
                     Mi lesz a jegesmedvékkel?! Gyerekek! Rajzoljunk új tereket! Rajzverseny a szebb jövőről.
                     Tájékozódj! Tájékoztass! Változtass! A Greenpeace programja.
                     BPStreet: Analog – dialog
Bicikli átvizsgálás a Critical Mass felvonulás előtt, cycling, recycling, foto/videó galéria a Critical Mass-ről, bpstreet visual: Budapest utcái, Kétfarkú Kutya Párt bemutató

18. 00-21. 00:  Kerekasztal beszélgetés klíma- és civil szervezetek szakértőivel
Energia Klub, Greenpeace Magyarország, Védegylet
1.téma:
- Kiutak az éghajlati válságból
A 2 téma
- Mit tehet egy település az éghajlatváltozás ellen?
- Mit tehet Ön az éghajlatváltozás ellen?       
A 3 kérdés
Energia Klub - Éghajlati katasztrófa vagy tudatos energia?
Greenpeace Magyarország - Van energiád hatékonyan megújulni egy közös
jövőért?
Védegylet - Gondolsz az unokádra?
Résztvevők
- Antal Z. László szociológus MTA SZKI Éghajlatváltozás Kutatóműhely
- Kardos Péter programvezető Energia Klub
- Rohonyi Péter kampányfelelős Greenpeace Magyarország
- Takács-Sánta András ökológus MTA SZKI Éghajlatváltozás Kutatóműhely / Védegylet
Moderátor
- Vajda Éva főszerkesztő-helyettes Manager Magazin
A 2 témát egy rövid film vagy diavetítés fogja bevezetni.
 
22. 00: Korai Öröm koncert
24. 00:  Dj. Kokalo

www.godorklub.hu
www.mkkp.hu

***

3. Merlin Színházművészet, tudás, felfedezés

Ezen a napon minden a Föld körül forog. Arról beszélgetünk, amiért érdemes szeretni a környezetünket, beleértve a természeti kincseket, a levegőt, a növény-, és állatvilágot, a körülöttünk élő embereket, és saját magunkat. Ha szem előtt tartjuk a „gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan” elvet, és saját környezetünkben igyekszünk harmóniát teremteni, nagyobb szolgálatot teszünk bolygónknak, mint gondolnánk. Ha végiggondoljuk, és kritikával fogadjuk az információkat melyekkel nap mint nap bombáznak minket, nem kényszerülünk arra, hogy előítéletek alapján hozzunk elhamarkodott döntéseket. Ezen a napon azt szeretnénk bemutatni, bár nincs egyedül üdvözítő megoldás, ha igényesek vagyunk környezetünkre, megtalálhatjuk minden életterületen azokat a megoldásokat, melyekkel a legkevesebbet ártunk környezetünknek és saját magunknak.

Programok 11:00-18:00-ig

Interaktív programok:
Vita, játékok, nyeremények

Előadások:
Bio építészet,
Globális változások,
,A fenntarthatóság pszichológiája,
Alternatív energiaforrások

Filmvetítések:
Budapesti vadon, Fagyos oázis (www.termeszetfilm.hu)

National Geographic Fotókiállítás

Performance
Nyári-Nagy Ibolya

Vita a Klímaváltozásról

***

4. Városháza park - Jobb életminőség kevesebb energiával - KlíMAvédelmet!


Célunk, egy olyan esemény megszervezése volt, amely megszólítja és bevonja a járókelőket tevékenységeinkbe, ahol ötletet és tanácsot adhatunk, hogy saját maguk mit tehetünk, és min változtathatunk a klímaváltozás mérsékléséért. Az egyes szervezetek, kampányaikkal a közös társadalmi fellépésért, a döntéshozók figyelmének felkeltéséért dolgoznak, s közvetett célunk a vezető pártok képviselőinek megszólítása, megfelelő Nemzeti Éghajlatvédelmi Stratégia kialakítása.
A Városháza parkban a Fair Világ Méltányos Kereskedelem Szövetség, a Levegő Munkacsoport és tagszervezetei, a BKV és a Magyar Kerékpáros Klub, a Magyar Természetvédők Szövetsége, az Ökoszolgálat Alapítvány, a Tudatos Vásárlók Egyesülete „Föld Napja” néven non-profit, szemléletformáló kulturális rendezvényt szervez 2007. április 22-én 10:00 órától 2007. április 22-én 18:00 óráig a Városháza parkban. A helyszínen a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium is helyet kap saját programjával.

Az egyes szervezetek részvételével egész napos, változatos programokkal várják az érdeklődőket.

Levegő Munkacsoport: menetlevél, játszóház, gyermekfoglalkozások, gyógynövény-ismertetés, egész napos kapcsolattartás a Civil Rádióval
A Levegő Munkacsoport  betétdíjas menetlevele már a Víz világnapjától játszani hív kicsiket-nagyokat. Ezen a napon az összes rendezvényen gyűjthetők a pontok. Játszóházunkban használati és dísztárgyak készülnek természetes anyagokból. Gyógynövényekkel ismerkedünk. A Kultúrvákum Egyesület „Rejtett kincseink” címmel sétát indít a helyszínről (előzetes jelentkezés:hajtmanagi@levego.hu vagy:411 05 09) A Magyar Közlekedési Klub "Vasútmentő totójával" is érdemes megismerkedni. A Civil Rádió folyamatosan élő műsort közvetít. Kitelepülő Tanácsadó Irodánkban várjuk az érdeklődőket.


Magyar kerékpáros klub és BKV: buszfestés, filmvetítés, kvízjáték, kerékpáros tanácsadás

A BKV Zrt. és a Magyar Kerékpáros Klub közös rendezvényén a Városháza téren egy autóbusz átváltozását kísérhetik figyelemmel. Merényi Dániel és csapata reggeltől estig azon szorgoskodik, hogy közös céljaink vizuális megjelenítését egy BKV-járművön tegye maradandóvá.
A nap folyamán az autóbusz belső terében kiállítással és filmvetítéssel várjuk az érdeklődőket.
Ezek mellett a kerékpáros info-pontban kérdéseket tehetnek fel a bringázás minden technikai fortélyával kapcsolatban, a BKV-nál minden korosztályt környezetvédelemmel kapcsolatos kvíz-kérdésekkel és ajándékokkal várunk. Az Föld Napjának ünnepélyes lezárásaként az autóbusz bringás felvezetéssel távozik a térről, hogy ismét beálljon a forgalomba.
Információ kérhető: Magyar Kerékpáros Klub, László János, 30 964 60 16, laszlo.janos1@chello.hu

Magyar Természetvédők Szövetsége: jégkocka akció, klíma üzenet festés, országos klímakampány megnyitója,  klíma képeslap akció.

Az országos klíma kampány célja: A Nemzeti Éghajlatváltozási Stratégia befolyásolása radikálisabb kibocsátás-csökkentés irányába. Fő eszközeink és a program megjelenésének alkalmai: Országos akciókampány Föld Napja (április 22.) és az Autómentes Nap (szept. 22.) között; ezzel egy időben nyitó rendezvények lesznek még 14 vidéki városban. Ezek keretében látványos klímaüzenet festés mindösszesen 1000 falapra a két időpont között a 15 városban, fesztiválokon és iskolákban. Az üzenet festő kampány mellett képeslap akciót is indítunk a NÉS kampány keretében, legalább 30 000 képeslap aláíratását tervezzük a lakosság körében az említett időszak alatt.

Ökoszolgálat Alapítvány: szigetelési bemutató, környezetbarát termék bemutató (tisztítószerek, pelenka, könyvek…), gyerekfoglalkozás

Tudatos Vásárlók Egyesülete: játékok, termékkiállítás, tudatos háztartás kvíz, kincskeresés, otthoni ökotérképezés


A rendezvény ideje alatt a Fair Kereskedelem Alapítvány kávé- és teakóstoltatást tart, a Nyitott Kert Alapítvány  bioélelmiszerekkel ismerteti meg a járókelőket a Városháza parkban.