Génmódosított élelmiszerek visszavonása az Európai piacról

Brüsszel-Budapest, 2007. március 22.: Az Európai Unió illetékes bizottsága jóváhagyta azt a javaslatot, amely szerint hivatalosan is visszavonják öt génmódosított élelmiszer és növény engedélyét, többek között azt a növényt is, amelyet először termesztettek Európában. [1] A Magyar Természetvédők Szövetsége szerint ez a döntés egy újabb bizonyítéka annak, hogy nem váltak be a génmódosított növények. [2]

A génmódosított élelmiszereknek és növényeknek nincsen piaca, és a biotechnológiai cégek sorra visszavonják őket a piacról. Az európai polgárok génmódosítás-mentes élelmiszereket akarnak, és az európai vezetőknek minden lépést meg kell tenniük, hogy ezt lehetővé tegyék – jelentette ki Farkas István, a a Magyar Természetvédők Szövetségének ügyvezető elnöke.

Ezeknek a génmódosított növények termesztését nem lett volna szabad engedélyezni, mivel senki nem tudja megmondani, milyen hatással lesznek az emberek egészségére és természeti környezetünkre – tette hozzá Fidrich Róbert, a Magyar Természetvédők Szövetségének programvezetője.

A most visszavont öt génmódosított növény közül három központi eleme volt a Kereskedelmi Világszervezetnél (WTO) az Egyesült Államok és az Európai Unió között folyt vitarendezési folyamatnak (génháború), amely 2006 végén ért véget. A WTO döntése szerint, az EU tagállamoknak joguk volt a génmódosított növények betiltására, bár az európai tilalmak nem feleltek meg a WTO szabályainak.

Felháborító, hogy az európai adófizetők pénzét olyan termékekkel kapcsolatos kereskedelmi háborúra költötték, amelyet a biotechnológiai cégek egyébként is ki akartak vonni a piacról. A biotechnológiai ipart arra kellene kötelezni, hogy fizessen kártérítést az Európai Uniónak az elvesztegetett időért és pénzekért cserébe – tette hozzá Fidrich Róbert.

A visszavonásról szóló hivatalos javaslat azután kerül a tagállamok által felállított testület elé, hogy a biotechnológiai cégek levélben értesítették az Európai Bizottságot, mely szerint a jövőben az egész világon beszüntetik ezeknek a génmódosított fajtáknak a termesztését.[3]  Ezek között szerepel az a sok vitát kiváltott génmódosított kukorica (Bt176), amelyet korábban Spanyolországban termesztettek, de a termesztést leállították az egészségügyi kockázatok miatt, mivel ez a kukorica a széleskörben antibiotikumként használt ampicillinnel szembeni rezisztencia génjét is tartalmazta. Ez a génmódosított kukorica ökológiai aggályokat is felvetett, miután egyesült államokbeli kutatások kimutatták, hogy károsítja a védett amerikai danaiszlepkét. [4]

Jegyzetek:
[1] Az első génmódosított növény, amelyet Európában termesztettek, a Syngenta által előállított Bt176-os kukorica volt.
[2] A Föld Barátai Európa által nemrég készített tanulmány szerint a környezetbarát gazdálkodás több állást teremt, és versenyképesebbé teszi az EU-t mint a génmódosított növények termesztése.
[3] Standing Committee of the Food Chain and Animal Health
[4] A visszavont génmódosított növények:
Bt176 génmódosított kukorica, melyet a Syngenta állított elő,
Ms1xRf1 génmódosított repce, melyet a Bayer állított elő,
Ms1xRf2 génmódosított repce, melyet a Bayer állított elő,
Topas 19/2 génmódosított repce, melyet a Bayer állított elő,
GA21xMON810 génmódosított kukorica, melyet a Monsanto állított elő.
Az Európai Bizottság javaslatai a visszavonásokról:
- Bt176 génmódosított kukorica (Syngenta)
- Ms1xRf1 génmódosított repce, (Bayer)
- Ms1xRf2 génmódosított repce (Bayer)
- Topas 19/2 génmódosított repce (Bayer)
- GA21xMON810 génmódosított kukorica (Monsanto)