A magyar miniszterelnök gátolja az EU klímapolitikáját

Brüsszel-Budapest, 2007. március 9.: Környezetvédő szervezetek megdöbbenéssel fogadták, hogy a jelenleg zajló EU-csúcson Magyarország, a korábbi határozott kormányzati ígéretekkel szemben akadályozza a megújuló energiaforrások növelésére vonatkozó kötelező közösségi célkitűzés elfogadását.

Az Európai Unió most zajló kormányfői csúcstalálkozóján tárgyalják az Unió energiapolitikáját. Az Energia Klub, a Greenpeace, a Magyar Természetvédők Szövetsége és a Védegylet értesülése szerint a magyar delegáció is azon tagállamok között van, amelyek akadályozzák a megújuló erőforrások részarányának 2020-ig 20%-ra növeléséről szóló kötelező erejű célkitűzés elfogadását.

Annak elkerülésére, hogy az éghajlatváltozás ne okozzon katasztrofális, visszafordíthatatlan hatásokat, elengedhetetlen, hogy azonnal cselekedjünk, és érdemi lépéseket tegyünk az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésére. Ehhez alapvető fontosságú lenne, hogy az EU vezetői elfogadjanak egy kötelező erejű célkitűzést a megújuló energiaforrások 2020-ig 20%-ra növeléséről – jelentette ki Jávor Benedek, a Védegylet szóvivője.

Nem akarásnak nyögés a vége – a miniszterelnök téved állításaiban. Az Energiaforradalomhoz szükséges politikai akarat hiányában a szennyező energiatermelés folytatásának nem a politikusok, hanem mi, minden  magyar állampolgár fogjuk meginni a levét – tette hozzá Rohonyi Péter a Greenpeace kampányfelelőse.

Magyarország könnyedén teljesítheti, és felelősen vállalhatja 2020-ig a 20 százalékos megújulós célt, ahogy azt a csatolt ábra is mutatja – mondta Ámon Ada, az Energia Klub igazgatója.

Az európai polgárok – köztük a magyar választók – határozott elkötelezettséget várnak a kormányoktól a megújuló energiák részarányának növelésére éghajlatunk védelmében. Ezt mutatja a Föld Barátai és a Magyar Természetvédők Szövetsége mai brüsszeli „EU Energia Zászló” akciója is az EU csúcs épületénél -  fűzte hozzá Botár Alexa, a Magyar Természetvédők Szövetségének programvezetője.

Magyarország a legfrissebb kutatások szerint a globális klímaváltozás hatásait tekintve a legveszélyeztetettebb államok közé tartozik. Nem csak elemi érdekünk, de erkölcsi kötelességünk is, hogy minden tőlünk telhetőt megtegyünk a jövő nemzedékek védelmében - jelentették ki a négy szervezet képviselői.