Veszprém is génmódosítás-mentes övezet lett

Veszprém, 2007. február 22.: A veszprémi képviselőtestület elfogadta az előterjesztést, miszerint Veszprém megyei jogú város önkormányzata eszközeivel támogatja Veszprém város génmódosítás-mentes övezetté való válását.


Veszprém megyei jogú város közgyűlése a mai nap során támogatta a Csalán Környezet- és Természetvédő Egyesület és a Magyar Természetvédők Szövetségének azon kezdeményezését, miszerint Veszprém csatlakozzon a génmódosítás-mentes övezetekhez.

A kezdeményező szervezetek üdvözlik a városatyák döntését, miszerint Veszprém megyei jogú város önkormányzata
  • génmódosítás-mentes politikát követ az általa nyújtott szolgáltatások kialakításában (pl. iskolai étkeztetés),
  • segíti a génmódosított növényeket nem használó mezőgazdasági gyakorlat elterjedését
  • figyelemmel kíséri a génmódosított növények hatósági engedélyeztetését,
  • rendeletileg korlátozza a génmódosított növények termesztését a helyi védettséget élvező területek körzetében.

Szalay Tímea, a Csalán Környezet- és Természetvédő Egyesület elnöke elmondta: „Nagy jelentőségű döntés született, mellyel veszprémi önkormányzat óvatosságra inti lakóit, földművelőit a génmódosított növényekkel kapcsolatban.” A tervezett tevékenységek megvalósításába a Veszprém megyei jogú város önkormányzata bevonja a Csalán Környezet- és Természetvédő Egyesületet és annak szakértőit is  - szerepel a határozatban.

„Az Országgyűlés és az Európai Unió környezetvédelmi minisztereinek döntését követően nagyon jó hír, hogy a veszprémi önkormányzat konkrét tevékenységekkel kívánja elérni a génmódosítással kapcsolatos kellő elővigyázatosságot. A mai döntéssel Veszprém lett a hatvanhatodik génmódosítás-mentes település hazánkban.” – fűzte hozzá Fidrich Róbert, a Magyar Természetvédők Szövetségének munkatársa.