Demonstráció a génmódosított kukorica fajták magyar tilalmának megvédéséért


Budapest, 2007. február 12.: A Magyar Természetvédők Szövetsége békés demonstrációt tartott a budapesti Német Nagykövetség épülete előtt a Mon810-es génmódosított kukorica fajták magyarországi tilalmának fennmaradásáért.


Az EU Környezetvédelmi Tanácsa 2007. február 20-án szavaz a Mon810-es génmódosított kukoricafajták magyarországi tilalmának feloldását szorgalmazó brüsszeli javaslatról. Ezért a Magyar Természetvédők Szövetsége 2007. február 12-én délelőtt petíciót adott át az EU soros elnökségét adó Németország budapesti Nagykövetségének, felszólítva az Európai Bizottságot, hogy ne kényszerítse Magyarországra a génmanipulált növényeket, élelmiszereket. Egyben arra kérték Németországot, hogy mint az EU soros elnöke, teljes tekintéllyel támogassa a Mon810-es génmódosított kukoricafajtákra vonatkozó magyar tilalom további fenntartását.  
A demonstráción egy 5 méter magas felfújható kukoricával hívták fel a figyelmet az ügy fontosságára, a Német Nagykövetség munkatársait pedig megvendégelték egy tál hazai, génmódosítás-mentes főtt kukoricával.

Mivel a február 20-i szavazáson a magyar tilalom fennmaradásához szükséges minősített többség csak néhány szavazaton múlik, ezért fontos, hogy Németország, mint az EU soros elnöke diplomáciai eszközökkel segítse Magyarországot – jelentette ki Farkas István, a Magyar Természetvédők Szövetségének ügyvezető elnöke.

2006 decemberében az osztrák tilalomról szóló szavazáson a tagállamok több mint kétharmada, köztük Németország is kiállt a Mon810-es kukorica tilalma mellett. Szeretnénk elérni, hogy a mostani szavazáson is támogassák egy EU tagállam jogát a génmódosított kukorica termesztésének tilalmára – mondta Fidrich Róbert, a Magyar Természetvédők Szövetségének programvezetője.

A Föld Barátai nemzetközi környezetvédelmi hálózat több tagországban erőteljesen lobbizik a magyar tilalom érdekében. Szükséges, hogy a civilek mellett magyar kormány is teljes körű diplomácia offenzívát folytasson az elkövetkező másfél hétben a tagállamok meggyőzésére, különös tekintettel az újonnan csatlakozott Romániára – tette hozzá Fidrich Róbert.

A felmerült új tudományos bizonyítékokra és biztonsági kockázatokra hivatkozva az EU 2001/18-as irányelvének ún. védzáradéki eljárása alapján 2005. január 20-án rendelte el a földművelésügyi és vidékfejlesztési tárca a MON810-es génmódosított kukorica fajták vetőmagjainak termesztésének, felhasználásának és forgalmazásának átmeneti tilalmát. 2006. szeptember 18-án az EU szakmai testületi ülésen a tagállamok szavaztak a MON810 génmódosított kukorica termesztésére hozott magyar tilalom feloldását szorgalmazó Európai Bizottsági javaslatról. Bár a szavazatok 51 százaléka a tilalom fennmaradását támogatta, mivel nem született minősített többség, ezért a február 20-i Környezetvédelmi Tanács ülésén újra megtárgyalják a Bizottság felvetését.

Az akcióról készült képek itt láthatók: Fotógaléria

További információ:
Fidrich Róbert, programvezető, Magyar Természetvédők Szövetsége, 216-7297