A Magyar Természetvédok Szövetsége sürgeto üzenete az ENSZ-csúcsnak: Küzdjenek az éghajlatváltozás ellen!


Budapest, 2006. november 6.: A Magyar Természetvédok Szövetsége (a Föld Barátai nemzetközi zöld szervezet magyar tagja) a kenyai Nairobiban rendezett ENSZ klímakonferencia elso nyitónapján arra figyelmezteti a döntéshozókat, hogy az európai kormányzatoknak eros vezeto szerepet kell vállalniuk a továbbiakban az éghajlatváltozás mérséklése érdekében.


Az ambíciózus vállalások érdekében a Föld Barátai az Európában készített klíma-alku üzeneteket kiadvány formában eljuttatták a 25 uniós környezetvédelmi miniszternek (valamint Románia és Bulgária miniszterének), valamint a nairobi-i delegáltaknak.
A kiadvány mind a 27 ország üzeneteibol tartalmaz néhányat, köztük 10 magyar üzenetet is.
A Magyar Természetvédok Szövetsége (MTvSz) közel ezer lakossági klíma-alku üzenetet gyujtött az idei kampány során Magyarországon és 2006. október 17-én adta át a környezetvédelmi minisztérium szakállamtitkárának az albumot a klíma-tárgyalásokra vonatkozó javaslatokkal együtt. (Fotók: http://www.foeeurope.org, www.mtvsz.hu).
Közben novemberben a tárgyalásokat megelozoen 45 országban több tízezer lakos követelt azonnali és hatékony lépéseket az éghajlat védelmében egy nemzetközi demonstráció során.

A Magyar Természetvédok Szövetsége egyúttal felhívja az európai vezetoket, hogy gyorsítsák fel a tárgyalásokat és határozzanak meg erosebb kötelezettségvállalásokat. Az Unió hosszútávú célszám nélkül indult el a nemzetközi tárgyalásokra. Sajnos az október 23-i környezetvédelmi tanácsülés záródokumentumában nincsenek konkrét célszámok közép- és hosszútávra (2020-ra és 2050-re) az üvegházgáz kibocsátás-csökkentésre. Pedig az Uniónak vezeto szerepet kell vállalnia a tárgyalásokon, ha ambiciózus eredményeket akar a 2012 utáni vállalásokkal kapcsolatban, és ez célszámok nélkül nehézkes – mondta Farkas István, a Magyar Természetvédok Szövetsége ügyvezeto elnöke.

A klímaváltozás közgazdasági szempontjairól két jelentés is napvilágot látott október folyamán, egy egyesült államokbeli és egy európai (a Stern-jelentés). Ezek egybehangzóan felhívják a figyelmet: az éghajlatvédelmi intézkedések gazdaságilag igazoltak, hiszen 4-10-szer több költséget takarítanak meg, mint amennyibe kerülnek. Stern szerint hiányukban akár hússzor annyiba is kerülhet az elszabadult éghajlatváltozás költsége, amely a halogatással egyre csak no. E jelentések alapján többé nem tarthatók egyes ipari és más lobbisták úgynevezett közgazdasági érvei, hogy az éghajlatváltozás elleni lépéseket nem engedheti meg magának a gazdaság. Az üzenet egyértelmu: azonnal összehangolt intézkedések kellenek az éghajlatváltozás ellen, hiszen a nem-cselekvésnek súlyos ára van: az európai gazdaságra alapveto csapást mérhet, ha nem lépünk most. A Stern-jelentés remélhetoleg ráébreszti Európa vezetoit és meggyozi az eddig vonakodó országokat, hogy tegyenek jelentos vállalásokat a klíma-tárgyalásokon– emelte ki Botár Alexa, a Magyar Természetvédok Szövetsége éghajlati programvezetoje.

A Magyar Természetvédok Szövetsége ugyanakkor üdvözli az EU által javasolt nemzetközi adaptációs pénzalap létrehozását, mellyel a fejlett országok a kevésbé fejletteket forrásokkal is segítenék alkalmazkodóképességük növelésében. Az is egybecseng az MTvSz álláspontjával, hogy tíz uniós állam között Magyarország is hatásvizsgálatot kért a karbonszármazékok visszagyujtésére szolgáló, tervezett eljárással kapcsolatban, és a környezetvédelmi tanács végül további hatáselemzések gyorsított elvégzésében állapodott meg.

Jelentések:
1. Az USA-beli Tufts University vezeto közgazdászai által készített jelentés, 2006. október 13. letöltheto: http://www.foe.co.uk/resource/reports/econ_costs_cc.pdf
2. A brit kormányzat által felkért Sir Nicholas Stern 700 oldalas, szóló független jelentése:
http://www.hm-treasury.gov.uk/independent_reviews/stern_review_economics _climate_change/sternreview_index.cfm