Több forrást a civil tevékenységekre az EU forrásokból

Cselekedjünk ezért most!

A kormányzat a napokban véleményezteti a II. Nemzeti Fejlesztési Terv végrehajtását szabályozó un. operatív programokat. Úgy látjuk, hogy a tervekben nem kap elég hangsúlyt a társadalmi részvétel és a civil szektor fejlesztése. Ezért nagyon fontos, hogy a civil szervezetek összehangoltan lépjenek fel a helyzet megváltoztatása érdekében.
A továbbiakban megtalálható 11 országos szervezet felhívása.


Szeptemberben kezdeményezésünkre közel 300 civil szervezet csatlakozott felhívásunkhoz, amelyben a fenti célt fogalmaztuk meg az Új Magyarország Fejlesztési Terv véleményezésekor. Ezúton is köszönjük minden csatlakozónak a fellépést, amely részsikereket hozott, mert néhány javaslatunkat elfogadta a kormányzat. Bár a humán fejlesztéseket tartalmazó Társadalmi Megújulás Operatív Program (TAMOP) utalásokat tesz a civil szektor egyes tevékenységeinek fejlesztésére, a tervezett intézkedéseket azonban nem tartjuk elégségesnek. Ezért most is erőteljesen kell megfogalmaznunk véleményünket.

Kérünk minden aktív civil szervezetet, hogy mondjon véleményt a Társadalmi Megújulás Operatív Programról. A véleménybe foglalja bele, hogy fontosnak tartja a társadalmi részvétel és a civil szektor nagyobb mértékű fejlesztését. A véleményezés megkönnyítésére egy minta véleményt is készítettünk, amelyet az egyetértő civil szervezeteket akár egy az egybe beküldhetnek a Nemzeti Fejlesztési Ügynökségre, vagy beépíthetik saját véleményükbe.

Mit tehet egy egyetértő civil szervezet?
1.      Letölti a www.nonprofit.hu „civil vélemény az ÚMFT-ről” oldaláról a MINTAVELEMENY_TAMOP filet.
2.      Beírja a dokumentumba saját szervezete és képviselője nevét, illetve a további saját véleményét a TAMOP-ról.
3.      Elküldi legkésőbb november 8-ig a véleményt a tamop.valasz@meh.hu email címre, illetve párhuzamosan a mi címünkre is a jelentkezes@nonprofit.hu emailra.

Rendkívül lényeges kérdés, hogy amikor költségvetési szűk esztendők köszöntenek be hazánkban, az EU forrásokból mennyi jut a civileknek. Ez most rajtunk is múlik!

Budapest, 2006. október 26.

A kezdeményező szervezetek:
Európa Ház, Független Ökológiai Központ, Háló Regionális Innovációs Egyesület, Közösségfejlesztők Egyesülete, Levegő Munkacsoport, Magyar Természetvédők Szövetsége, Nagycsaládosok Országos Egyesülete, Nonprofit Információs és Oktató Központ (NIOK) Alapítvány, Századvég Politikai Iskola Alapítvány, Szociális Szakmai Szövetség, Szövetség a Közösségi Részvétel Fejlesztésért

További információk a kezdeményezéssel kapcsolatban: Magyar Természetvédők Szövetsége, 216-7297, info@mtvsz.hu