REACH – A Környezetvédelmi Bizottság szigorúbb szabályozást akar


2006. október 10. - Az Európai Parlament Környezetvédelmi Bizottsága nagy lépést tett ma afelé, hogy környezetünket és egészségünket megvédjük a vegyi anyagok káros hatásaitól – adta hírül a Levegő Munkacsoport, a Magyar Természetvédők Szövetsége és a WWF Magyarország. A Bizottság ma szavazott az EU új vegyi anyag jogszabálytervezetéről (REACH), és erősen támogatja a veszélyes vegyi anyagok kötelező helyettesítését biztonságosabbakkal, amennyiben azok elérhetők.

 
A szavazás eredménye megerősíti az Európai Parlament múlt év novemberében hozott döntését a kötelező helyettesítésről, amelyet eddig figyelmen kívül hagyott a Miniszterek Tanácsa. A Tanácsnak szóló üzenet határozott: az európai parlamenti képviselők szilárdan elkötelezettek amellett, hogy a veszélyes vegyi anyagokat biztonságosabbakkal kell helyettesíteni, amikor csak lehetséges. A kötelező helyettesítés nélkülözhetetlen a biztonságosabb vegyi anyagok fejlesztésének ösztönzéséhez. Csak így érheti el a REACH legfontosabb célját, azaz hogy ne folytatódjon tovább káros hatású anyagok halmozódása a testünkben és a környezetünkben.

A Levegő Munkacsoport, a Magyar Természetvédők Szövetsége – Föld Barátai Magyarország és a WWF Magyarország továbbá üdvözölte a Környezetvédelmi Bizottság azon döntését is, amely előírná a „Kötelező gondosságot”, vagyis a vegyszergyártóknak felelősséget kell vállalniuk termékeik biztonságosságáért. Szintén örömre ad okot, hogy a Bizottság a fogyasztók számára is több információ biztosítását kéri, az adott termékben használt vegyi anyagokról. A civil szervezetek szerint a most elért sikerben nagy szerepet játszott Hegyi Gyula és Olajos Péter európai parlamenti képviselők aktív munkája, akik több módosító javaslatot is tettek a jogszabálytervezet környezeti és egészségügyi szempontú megerősítésére.

A három civil szervezet arra kéri a minisztereket és az Európai Bizottságot, hogy az elkövetkező hetekben vitassák meg és erősítsék meg az Európai Parlament állásfoglalását. A vegyipar erős nyomást gyakorol a törvényhozásra és kibúvókat keres a szabályozás szigorú pontjai alól, állítják a szervezetek. Jelenleg a veszélyes vegyi anyagok kötelező helyettesítése a döntéshozók egyetlen lehetősége annak elérésére, hogy a REACH valóban az emberi egészség és a környezet védelmét szolgálja.

Az Európai Parlament Plenáris ülése várhatóan november közepén fog véglegesen szavazni a REACH rendeletről, amely így már jövőre életbe léphet az Unió összes tagállamában. Erre való tekintettel a környezetvédő civil szervezetek több e-mail küldő akciót is indítottak
A Friends of the Earth (Föld Barátai) honlapján Kóka János gazdasági miniszternek lehet írni, a mindennapok során használt termékekben található veszélyes vegyi anyagokra vonatkozó információkkal kapcsolatban. A Föld Barátai akciója itt érhető el:
http://www.foeeurope.org/my_right_to_a_toxics_free_future/hu.php

A WWF Magyarország is kéri azok segítségét, akik aggódnak a szervezetünkbe kerülő vegyi anyagok hatásai miatt. A wwf.hu/detox weboldalon található levelet, amennyiben egyetért vele, bárki elküldheti a magyar európai parlamenti képviselőknek.

További információ:

Dragos Tibor, Magyar Természetvédők Szövetsége, tel.: 216-7297, 30/912-5587, e-mail: dragi@mtvsz.hu
Kiss Mónika, WWF Magyarország, tel.: (1) 214-5554/115, 30/250-5869, e-mail: monika.kiss@wwf.hu
Pál János, Levegő Munkacsoport, tel.: 411-0509 , e-mail: janos@levego.hu