Óriás kukorica a génmanipuláció-mentes Magyarországért!

Génmanipuláció-mentes Magyarországért akcióhét

Budapest, 2006. október 26.: Génmódosítás-mentes övezetek létrehozását szorgalmazza a Magyar Természetvédők Szövetsége (MTVSZ). A Génmanipuláció-mentes Magyarország kampány budapesti akcióján egy öt méteres, „génpiszkált” óriás kukorica fogadta a járókelőket.


A 2006. október 11. és 27. között tizenkét városban kerül megrendezésre a Génmanipuláció-mentes Magyarországért akcióhét, amelynek során a Magyar Természetvédők Szövetsége (MTVSZ) és tagszervezetei egy 5 méteres "génpiszkált" óriás kukoricával járják be Magyarországot, hogy felhívják a figyelmet a génmanipuláció veszélyeire. A kampány keretében aláírást gyűjtenek újabb génmódosítás mentes önkormányzatok létrehozásáért, hogy ezáltal biztosítsák Magyarország génmanipuláció-mentességét. Emellett az akción résztvevőknek lehetőségük lesz arra is, hogy saját lakásukat, kertjüket, földjüket génmódosítás-mentes övezetté nyilvánítsák.

Napról-napra újabb tudományos eredmények mutatják ki a génmódosítás veszélyeit.  A biotechnológiai cégek és az Egyesült Államok nyomására az Európai Bizottság - a tagállamok akaratának ellenére – mégis újabb génmódosított növények engedélyezésével próbálkoznak.  Erre válaszul jött létre a Génmódosítás-mentes Európát mozgalom, amelynek keretében gazdák, fogyasztók, vállalkozók, közösségek, önkormányzatok és régiók nyilvánították területüket génmanipuláció-mentes övezetté. Mára már 25 ország több, mint 4500 önkormányzata, 173 régiója csatlakozott a hálózathoz – fejtette ki Fidrich Róbert, a Magyar Természetvédők Szövetségének programvezetője.

Hazánkban eddig 62 település (köztük Bicske, Esztergom, Hódmezővásárhely, Marcali), valamint a Nyugat-Dunántúli és a Dél-Dunántúli régió, valamint 314 állampolgár és civil szervezet nyilvánította területét, ingatlanját génmódosítás-mentes övezetté. A kampány során szeretnénk, ha még több település - köztük a Fővárosi Önkormányzat - és újabb régiók, társadalmi szervezetek, vállalkozások és magánszemélyek szánnák el hasonló lépésre magukat, hogy ezáltal biztosíthassuk az ország génmanipuláció-mentességét – fűzte hozzá Farkas István, a Magyar Természetvédők Szövetségének ügyvezető elnöke.  

Fidrich Róbert hangsúlyozta, hogy az elmúlt hónapok génmódosítással kapcsolatos botrányai – amerikai ill. kínai eredetű illegális génmódosított rizs megjelenése az európai boltokban, génmódosított fűféle kiszabadulása Oregon államban - azt mutatják, hogy a géntechnológiai ipar nem képes ellenőrzése alatt tartani az általa kifejlesztett technológiát. Ezért nagyon fontos, hogy a kormány tegyen meg minden lépést azért, hogy az EU tagállamai támogassák a génmódosított kukoricafajtákra a kormány által tavaly meghozott átmeneti tilalom további fenntartását.
Farkas István kitért arra is, hogy szükséges a jelenleg az Országgyűlésben általános vitára bocsátott géntörvény javaslatot képviselői indítványokkal tovább szigorítani, hogy a törvény gyakorlatilag tegye lehetetlenné a génmódosított növények magyarországi termesztését. Ezért az MTvSz kéri a parlamenti pártokat, hogy támogassák az ilyen célú módosító indítványokat.

További információ:
Fidrich Róbert, programvezető, MTVSZ , tel: 216-7297, mobil: 06/70-2-715-715, 06/30-565-2333
Ladányi-Benedikt Ildikó, kommunikációs munkatárs, MTVSZ, tel: 216-7297, mobil 06/30-22-30-137