Lobbi-album Persányi Miklósnak - a lakosság üzenetei az éghajlatváltozás ellen


A Magyar Természetvédők Szövetsége 2006. október 17-én, kedden délben tartotta klíma-alku kampánya záróeseményét, ahol átadták a válogatott klíma-alku fotóüzenetekből készített
lobbi-albumot a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium nevében megjelent Karai Klára főosztályvezetőnek és Dr. Erdey György jogi szakállamtitkárnak.

A kampányban a novemberi ENSZ klímakonferenciára üzentek Európa polgárai színes szövegbuborékokon, hogy személyesen mit vállalnak az éghajlatváltozás ellen, és milyen éghajlatvédelmi lépéseket várnak a döntéshozóktól. Az üzenetküldés október végéig folytatódik.
A Magyar Természetvédők Szövetsége által szervezett magyar kampányban, a nyári és a szeptemberi országos eseményeken, valamint az Interneten összesen eddig több, mint 900 klíma-üzenet gyűlt össze. A magyar üzeneteket tartalmazó internetes fotógalériát a sajtótájékoztatón is ismertették (www.mtvsz.hu, galéria menüpont). Ebből 100 üzenet szerepel az albumban. A leglátványosabb üzeneteket, többek között Hegyi Gyula, európai parlamenti képviselő üzenetét a Magyar Természetvédők Szövetsége kiállította a helyszínen.
Az albummal együtt a Magyar Természetvédők Szövetsége a nemzetközi klímatárgyalásokra szóló javaslatait is eljuttatta a miniszternek.

Farkas István ügyvezető elnök, aki a Magyar Természetvédők Szövetsége részéről az albumot átadta a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium képviselőinek, elmondta, hogy az idei év kulcsfontosságú az uniós és magyar klímapolitika szempontjából. Egyfelől tartanak az előkészületek a novemberi nemzetközi klímatárgyalásokra, ahol az Uniónak vezető szerepet kell játszania a 2012 utáni, jelentős üvegházgáz kibocsátás-csökkentési vállalások létrejöttében. Másfelől készül Magyarország Nemzeti Éghajlatváltozási Stratégiája, amelyben a megelőzés, tehát a kibocsátások csökkentése éppolyan hangsúlyos lesz, mint az alkalmazkodás. Ehhez a döntéshozók és a lakosság összefogása szükséges. Az általunk gyűjtött üzenetek is bizonyítják, hogy a lakosság kész a változtatásra. Ezért kérjük a környezetvédelmi minisztert, hogy vegyen továbbra is részt a párbeszédben és képviselje az üzeneteket a klímatárgyalásokon.

További információ:
Botár Alexa, éghajlati programvezető, Magyar Természetvédők Szövetsége, mobil: 20/931-5043