Európai parlamenti képviselők: "A kibocsátásokat 80%-kal kell csökkenteni 2050-re"

Európai parlamenti képviselők személyes vállalásokat és követeléseket tettek az éghajlat védelmében

Európai Parlament, Brüsszel, 2006. október 4.  - Az Európai Parlament Környezetvédelmi Bizottságának képviselői személyes vállalásokat és követeléseket tettek az éghajlat védelmében a Föld Barátai Európa klíma-alku akciója részeként. Az akció röviddel azelőtt zajlott, hogy a képviselők megszavazták: az EU-nak 2050-re 80%-os üvegházgáz-kibocsátás csökkentést javasolnak, továbbá azt, hogy a következő kiotói vállalási periódusról (2012 után) szóló tárgyalások 2008-ig fejeződjenek be. Ez a Környezetvédelmi Bizottság hivatalos indítványa a novemberi ENSZ klímakonferenciára készülő uniós stratégiára.


Mindegyik képviselőt megkérték, hogy személyes fogadalmat tegyen az éghajlatváltozás ellen, akár életmódbeli változtatást ígérve, akár saját politikai erejét latba vetve.  Cserébe valódi politikai változásokat követeltek országos és európai szinten az üvegházgázok kibocsátásának csökkentéséhez . A képviselők a lakossághoz hasonlóan itt is színes szövegbuborékokba írták üzenetüket, mellyel együtt lefotózták őket.

Hegyi Gyula, EP Környezetvédelmi Bizottsági tag üzenete: „Kevesebb autót, több vízfelületet és zöldterületet! Mint magánember, előnyben részesítem a gyaloglást, kerékpározást és a tömegközlekedést. Mint újságíró, ugyanezt támogatom. Mint politikus, mindent megteszek ez ügyért az Unióban, Magyarországon és egész Európában”