Verespatak: nyílt levél a miniszterelnöknek


(Budapest, 2006. szeptember 4.) A verespataki bányanyitás ügyével foglalkozó magyar környezetvédők úgy látják, hogy a két magyarországi közmeghallgatás bebizonyította, hogy a beruházó cég nem felkészült a környezeti kockázatok elhárítására. Ezért nyílt levélben fordulnak Gyurcsány Ferenc miniszterelnökhöz, hogy mozgósítson több szakmai, pénzügyi és diplomáciai eszközt az esztelen aranybánya nyitás megakadályozására.


A CSEMETE Egyesület, a Greenpeace, a Magyar Természetvédők Szövetsége és a Védegylet úgy látja, hogy a múlt héten lezajlott két közmeghallgatás (aug. 28. Szeged, aug. 29. Budapest) bebizonyította, hogy a kanadai beruházó nem felkészült a verespataki aranybányanyitás környezeti kockázatainak megelőzését illetően. A közmeghallgatásokon a cég képviselői nem válaszoltak érdemben a környezeti veszélyekkel kapcsolatos konkrét kérdésekre.
Fidrich Róbert, a Magyar Természetvédők Szövetsége programvezetője elmondta, hogy a közmeghallgatásokat a cég csupán saját imázsának szépítésére használta, és félő, hogy a román kormányt annak anyagi érdekeire hivatkozva megnyeri a beruházásnak.
Paulovics Péter, a CSEMETE Egyesület elnökségi tagja aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy a beruházó arra sem válaszolt, milyen pénzügyi garanciák biztosítják a fedezetet a balesetek kártérítéseire és a bányaművelés utáni rekultivációra.
Nemes Noémi, a Greenpeace kampányfelelőse hangsúlyozta: aggodalomra ad okot, hogy a kormány nem lép fel az Európai Unió fórumain az európai jogszabályokat is sértő, környezetszennyező verespataki beruházás megvalósulása ellen.
Jávor Benedek, a Védegylet szóvivője ezért az együttműködő civil szervezetek nevében felszólította a magyar kormányt és Gyurcsány Ferenc miniszterelnököt, hogy a jelenleginél erőteljesebben lépjen fel a beruházás megakadályozásáért. A kormány biztosítson több forrást a szakmai állásponton dolgozó magyar hatóságoknak, valamint kétoldalú és európai uniós viszonylatban is gyakoroljon komolyabb diplomáciai nyomást Romániára, hogy az ne engedélyezze az esztelen verespataki bányanyitást.

További információ:
Fidrich Róbert, Magyar Természetvédők Szövetsége, mobil: (70) 2 715 715


Nyílt levél

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök úr részére Verespatak ügyében



Tisztelt Miniszterelnök Úr!

A romániai Verespatakra tervezett aranybánya ügyében fordulunk Önhöz levelünkkel.

Mint ismeretes, a kanadai többségi tulajdonú Rosia Montana Gold Corporation Európa legnagyobb külszíni fejtésű aranybányáját tervezi megvalósítani Verespatakon. A mindössze 17 évig működő bányaüzemben legfeljebb 800 főt foglalkoztatnának, ugyanakkor a létesítmények megépítéséhez több mint 2000 főt kellene kitelepíteni, és három település, 10 templom és 12 temető, a világon egyedülálló római kori régészeti örökség és egy négy hegy által meghatározott festői táj esne áldozatul. A beruházás keretében használt cianidos technológia kockázatait már ismerjük Magyarországra az Aurul vállalatnál 2000 januárjában bekövetkezett balesetből és annak következményeiből. A Verespatakra tervezett létesítmények összkiterjedése az Aurul üzemének negyvenszerese lenne.

A múlt héten lezajlott két magyarországi (aug. 28. Szeged, aug. 29. Budapest) közmeghallgatás bebizonyította, hogy a kanadai beruházó nem felkészült a verespataki aranybányanyitás környezeti kockázatainak megelőzését illetően. A közmeghallgatásokon a cég képviselői nem válaszoltak érdemben a környezeti veszélyekkel kapcsolatos konkrét kérdésekre, így nem tudták eloszlatni a környezeti kockázatokból eredő aggodalmakat. Megtudtuk például, hogy nem készítettek modelleket a 185 m-es völgyzárógát teljes átszakadására, és kiderült, hogy nem foglalkoznak a nehézfémek Magyarországra átterjedő hatásával sem. Nem válaszolt a beruházó arra sem, milyen pénzügyi garanciák biztosítják a fedezetet a balesetek kártérítéseire és a bányaművelés utáni rekultivációra. A közmeghallgatásokat így a cég csupán saját imázsának szépítésére használta, és félő, hogy a román kormányt annak anyagi érdekeire hivatkozva megnyeri a beruházásnak.

Eközben köztudott, hogy a központi költségvetési intézkedések miatt a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium súlyos forráshiánnyal küzd, és a diplomáciai súlya is csekély. Verespatak ügyében nélkülözhetetlen a beható szakértői munka, amely az engedélyezési eljárás során gyakorolható diplomáciai nyomást megalapozza.

Ezért kérjük Miniszterelnök Urat, hogy a magyar kormány a jelenleginél erőteljesebben lépjen fel a beruházás megakadályozásáért. Továbbá kérjük, több forrás biztosításával tegye lehetővé a szakmai állásponton dolgozó magyar hatóságoknak, hogy megalapozottabb véleményt tudjanak készíteni. Magyarország gyakoroljon kétoldalúan és európai szinten is komolyabb diplomáciai nyomást Romániára, hogy az ne engedélyezze az esztelen verespataki bányanyitást.


Budapest, 2006. szeptember 4.