Újabb génmódosítás botrány: ezúttal a kínai rizs szennyezett!

Veszélyben az európai fogyasztók egészsége

 

A Greenpeace és a Magyar Természetvédők Szövetsége a Kínából származó rizs behozatalának tilalmát is követeli a kormánytól, miután engedély nélküli génmódosított rizst találtak európai üzletekben. A mostani génszennyezés alig három héttel követi az egyesült államokbeli génmódosított rizs botrányt.
[1]

Három héten belül a második génmódosított rizs botránnyal kénytelen szembesülni Európa. Ezúttal a Greenpeace és a Föld Barátai Kínából származó génmódosított rizzsel szennyezett élelmiszereket talált Franciaországban, Németországban és Angliában. A hivatalos laborvizsgálatok öt esetben is  megerősítették a génmódosított rizs jelenlétét a vizsgált élelmiszerekben.[2] A minták ázsiai élelmiszereket árusító üzletekből származnak.[3] A mintákban talált rizst olyan módon génmódosították, hogy a növény rovarölő hatású mérget termeljen. Ezt a génmódosított rizst sehol a világon nem engedélyezték emberi fogyasztásra. Egyes tanulmányok szerint a génmanipulált rizs által termelt fehérje allergiakeltő hatású.[4] Aggasztóak ezek az eredmények, hiszen rizst nagyon sokféle ételkészítményben felhasználnak a bébiételtől kezdve a joghurtig.

A Greenpeace és a Magyar Természetvédők Szövetsége (amely a Föld Barátai magyarországi tagszervezete) felszólították a kormányt, hogy fogyasztók védelme érdekében azonnali hatállyal tiltsa be a Kínából származó rizs behozatalát.

Az eredmények sokkolóak. Azonnali és magasszintű intézkedéseket követelünk - mondta Nemes Noémi, a Greenpeace kampányfelelőse. Nem szabad hagyni, hogy a fogyasztók kísérleti fázisban lévő genetikailag módosított rizst vagy rizskészítményeket egyenek - tette hozzá Nemes Noémi.

Megdöbbentő, hogy három héten belül második alkalommal jutott be illegális génmódosított rizs az élelmiszerláncba – jelentette ki Fidrich Róbert, a Magyar Természetvédők Szövetsége programvezetője. E mostani génszennyezés újabb bizonyíték arra, hogy a szántóföldi génmódosítási kísérletek nem elég biztonságosak. Nem szabad hagyni, hogy hasonló eset még egyszer megtörténhessen – tette hozzá Fidrich.

A Greenpeace és a Friends of the Earth követeli az illegális génmódosított rizs azonnali visszavonását világszerte és egy olyan hatékony biztonságos szűrőrendszer kidolgozását, melyet alkalmazva megakadályozható, hogy újra génszennyezett rizs kerüljön az Európai Unió országaiba.

További információ:
Nemes Noémi, kampányfelelős, Greenpeace (20)469-6909
Fidrich Róbert, programvezető, Magyar Természetvédők Szövetsége, (70)2-715-715

Jegyzetek:
[1] https://mtvsz.hu/hirek_list.php?which=133
[2] Az ellenőrzött minták ázsiai élelmiszereket árusítót németországi, franciaországi és angliai üzletekből származnak. Az alábbi cérnametélt és egyéb rizsből készült termékekben találtak génmódosított rizst:
– Cock Brand Rice Sticks (Franciaország)
– Swallow Sailing Rice Sticks (Németország)
– Brotherhood Rice Vermicelli (Nagy Britannia)
– Happiness Rice Vermicelli (Nagy Britannia)
– Gold Plum Rice Sticks (Nagy Britannia)

[3] A mostani génszennyezés kínai szántőföldi kísérletekből eredhet. A Greenpeace még 2005-ben derítette ki, hogy kutatóintézetek és vetőmagcégek Kínában engedélyezetlen rizs vetőmagokat adnak el a gazdáknak. További vizsgálatok azt jelzik hogy Kínában a teljes élelmiszerlánc elszennyeződött a génmódosított rizzsel, a mostani esetben a Heinz rizstartalmú termékeiban Pekingben, Kuangcsuban és Hong-kongban található génszennyezés.
[4] A mintákban talált génmódosított rizs vagy a Cry1c fehérjét, vagy a Cry1Ab/Cry1Ac fehérjék kombinációját tartalmazza. Az Egyesült Államok környzetvédelmi minisztériuma (EPA) által támogatott tanulmány kimunatta, hogy a Cry1Ac Bt-fehérje allergiás reakciót váltott ki mezőgazdasági munkásoknál. Hasonló eredményekről számolt be 1999-ben és 2000-ben közzétett tanulmányaiban a kubai Vasquez-Padron nevű kutató, szintén a Cry1Ac által kiváltott immunválaszokat bemutatva, amely allergiás reakciókra utal.
www.humboldt.org.ni/transgenicos/docs/what_experts_says_human_effects.pdf