Klíma-alku és óriás dinoszaurusz Budapesten

Konferencia és akciónap az éghajlat védelméért

Budapest, 2006. szeptember 14. Budapest lakói a Magyar Természetvédők Szövetsége által szervezett akcióban kérték a kormányt, hogy aktívabban lépjen fel az éghajlatváltozás ellen. Az állampolgárok a Föld Barátai (melynek magyar tagja a Magyar Természetvédők Szövetsége) európai kampányához csatlakozva óriási szövegbuborékokkal üzentek, melyre személyes klímavédelmi vállalásaikat írták fel: milyen életmódbeli változtatást tesznek az éghajlat védelmében, és hogy milyen aktív lépéseket várnak a kormánytól. Minden üzenetről fotó készült, melyek fotógalériát és lobbi-albumot alkotnak majd az őszi ENSZ-klímatárgyalásokon.
Az akciónappal párhuzamosan zajlott a Magyar Tudományos Akadémia Nagytermében tartott országos éghajlati konferencia.


2006. szeptember 11-21. között látványos akcióhetet szervez a Magyar Természetvédők Szövetsége. Az akcióhét keretében Budapesten is felvonultatták a 9 méter magas felfújható Karbon Dinoszauruszt, valamint képregényszerű buborékokra szöveges klíma-üzeneteket gyűjtöttek.
A budapesti akcióval párhuzamosan zajlott a Magyar Tudományos Akadémia Nagytermében tartott országos éghajlati konferencia, amelyet az Országgyűlés Környezetvédelmi Bizottsága, az MTA Környezettudományi Bizottsága, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium, az Országos Környezetvédelmi Tanács és a Magyar Természetvédők Szövetsége közösen szervezett. A konferencián a klímapolitika és a klímaváltozás főbb kérdéseit vitatták meg a téma vezető szakértői, döntéshozói.

Több tünet, így az EU-szinten és Magyarországon is növekvő széndioxid-kibocsátások, a szélsőséges időjárási események, mint az özönvízszerű viharok, aszályok és áradások egyértelműen mutatják, hogy az éghajlatváltozást nem kezelik elég komolyan és átfogóan a politikai vezetők” – emelte ki Farkas István, a Magyar Természetvédők Szövetsége ügyvezető elnöke.

Botár Alexa, a Magyar Természetvédők Szövetsége éghajlati programvezetője elmondta, hogy az akciónapon emberek százai mutatták meg, hogy készek tenni az éghajlat védelmében és megváltoztatni ezért a mindennapjaikat. Most már a kormányon a sor, hogy felelősséget vállaljon és az éghajlatváltozás ellen politikai, illetve jogszabályi változtatásokat tegyen: például befektetések és más ösztönzők révén támogassa jobban az energiatakarékossági fejlesztéseket, a megújuló energiaforrásokat és a tömegközlekedést. Magyarországon 60-70 Mrd Ft-os beruházásból lehetne gyorsan, már 5 év alatt megtérülő felújításokkal ill. cserékkel 10-11%-os lakossági energiamegtakarítást és 2,1-2,2 millió tonna széndioxid- és más szennyezőanyag kibocsátás-csökkentést elérni (1). Ez jelentős lépés lenne, hiszen ma a háztartások energiafogyasztása a teljes EU fogyasztás harmadát teszi ki.

Egy példa az akciónap üzeneteire:

Közút helyett vasúton utazom – állami szabályozással kényszerítsék vissza az ipari és mezőgazdasági árukat is vasútra!

 

Az akcióhét további állomásai:

2006. szept. 11. Vác

2006. szept. 12. Veszprém

2006. szept. 13. Győr

2006. szept. 14. Budapest

2006. szept. 15. Szeged

2006. szept. 16. Békéscsaba

2006. szept. 17. Budapest (Autómentes nap),

2006. szept. 18. Miskolc

2006. szept. 19. Nyíregyháza

2006. szept. 20. Debrecen

2006. szept. 21. Szolnok


További információ:

Botár Alexa, éghajlati programvezető, Magyar Természetvédők Szövetsége, email: alexa@mtvsz.hu


Az akcióról további információt és képeket talál www.foeeurope.org/climatedeal, www.mtvsz.hu (Fotógeléria) oldalakon.

(1)    Kerekes-Kiss (szerk.) 2003: „A lakossági és a kommunális energiafelhasználás csökkentésének lehetőségei” c. tanulmány.