Génmódosított kukorica: Egyelőre maradhat a magyar moratórium!


BiohazardBrüsszel/Budapest, 2006. szeptember 18.: A Magyar Természetvédők Szövetsége örömmel vette a hírt, hogy az Európai Bizottság ma délutáni szakmai testületi ülésen a tagállamok nem fogadták el a MON810 génmódosított kukorica termesztésére hozott magyar tilalom feloldását szorgalmazó javaslatot.


A Magyar Természetvédők Szövetsége értesülései szerint az EU tagállamok többsége a mai ülésen leszavazta az Európai Bizottság azon javaslatát, amely a MON810 génmódosított kukorica termesztésére tavaly januárban az FVM által meghozott magyar tilalom feloldását szorgalmazta. Mivel a Bizottság beterjesztése nem kapta meg a minősített többséget, így a magyar tilalom továbbra is érvényben van, s erről várhatóan majd egy későbbi fórum, a környezetvédelmi vagy a mezőgazdasági miniszterek tanácsülése tárgyal.

Fidrich Róbert a Magyar Természetvédők Szövetsége programvezetője örömmel nyugtázta a hírt, s kiemelte, hogy a magyar tilalom mellett állt ki az EU tagállamok többsége. Bízunk benne, hogy a következő alkalomra már sikerül megszereznünk a minősített többséget. Ehhez az kell, hogy a kormány is megtegyen mindent, hogy az EU tagállamok támogassák a magyar tilalom megtartását – tette hozzá Fidrich.

A felmerült új tudományos bizonyítékokra és biztonsági kockázatokra hivatkozva az EU 2001/18-as irányelvének ún. védzáradéki eljárása alapján 2005. január 20-án rendelte el a Földművelési és Vidékfejlesztési tárca a MON810-es génmódosított kukorica fajták vetőmagjainak termesztésének, felhasználásának és forgalmazásának átmeneti tilalmát.

További információ:

Fidrich Róbert, programveztető, Magyar Természetvédők Szövetsége, tel: 216-7297, mobil: (70)2-715-715